El festival d’art i feminisme se celebrarà a Lo Pati d’Amposta, del 23 al 26 de novembre
La cultura occidental i el colonialisme han marcat els significats i les relacions de poder de les nostres societats. Occident ha estat —i encara és— el centre que ha regulat enfocaments i subjectivitats. Femme in Arts 2023 analitzarà estes casuístiques a través de la metàfora dels colors. “Enguany utilitzem el color com una metàfora per parlar de com construïm significats. I com els significats determinen les nostres percepcions. S’han fet servir els colors per distingir entre éssers humans, per classificar-los i jerarquitzar-los. El color va passar a determinar la legitimitat social a partir de les metròpolis colonials, per convertir-lo en un factor identitari associant-lo a significats antics, de llums i ombres. Aquesta distinció està a la base del racisme, unes classificacions que també actuen associades al masclisme, l’homofòbia o la transfòbia”, explica la periodista Anna Zaera, comissària del festival.
La programació començarà dijous 23 de novembre a Lo Pati amb el col·loqui ‘La política del color del gènere’ (18.30 h). Els artistes Jou Serra, Valeria Linera i Feli Cabrera López i la traductora Mireia Ibáñez debatran sobre per què hi ha colors que estan travessats per idees relacionades amb les religions, el poder i les convencions de gènere. A l’exterior del centre d’art, s’hi ha instal·lat un contenidor industrial, un espai rectangular i immersiu que acull la instal·lació de Jou Serra, Range in between, on ens convida a experimentar que les sensacions cromàtiques que no són iguals per a tots. Una experiència visual integral que sorgeix de la reflexió artística sobre les convencions culturals, històriques i socials.
El festival acabarà diumenge a la tarda al Teatre Unió Filharmònica amb l’obra ‘Nimbes’ de la companyia Fil d’Arena. Un espectacle sobre dones que tracten d’empoderar-se de manera transversal i comunal. L’obra rebutja sacralitzar la dona, deshumanitzar-la o erigir-la semideessa per a dir-li que pot amb tot, a sotmetre-la a uns superpoders inventats per un capitalisme complaent que la vol encara més subjugada i ocupada. Nimbes parla de germanes, companyes, amigues, mares, mestres i filles que teixeixen xarxes resistents per a sostenir-se les unes a les altres.
Femme in Arts està organitzat per Lo Pati – Centre d’Arts de les Terres de l’Ebre amb la col·laboració de les àrees de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d’Intervenció Especialitzada de les Terres de l’Ebre (SIE) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que gestiona la Fundació Montsià a Amposta.