El Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta oferirà propostes nacionals i internacionals per obrir l’accés i la participació a la cultura
El Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta, més conegut com a FesticAM, es prepara per a la seua edició més especial, del 2 al 8 d’octubre. La capital del Montsià es tornarà a convertir en l’epicentre de les arts de carrer en aquesta desena edició, on s’han programat 18 propostes, entre les quals n’hi ha cinc internacionals, en diferents espais de la ciutat. La regidora de Cultura i Memòria Històrica, Inés Martí, reblava que “estem molt orgullosos de poder celebrar 10 edicions del FesticAM, un festival que no només fa créixer el nom d’Amposta com a ciutat de referència, sinó que apropa el teatre i el circ a totes les persones“. Per la seva banda, el director del FesticAM, Jordi Príncep, explicava que el festival es troba enmig d’un canvi de paradigma on el públic passa a ser el protagonista: “Fa unes dècades es defensava l’accés dels públics a la cultura i ara, a més, volem construir l’accés a la participació de les pràctiques culturals”.
Entre les novetats d’aquesta desena edició destaca un taller d’arts escèniques intergeneracional a càrrec de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta. La regidora de Cultura explicava que “des de fa uns anys vam fer una aposta per portar el festival als centres educatius i ara afegim un taller híbrid entre persones grans i alumnes de sisè de primària de l’Escola Soriano Montagut”. Una prova pilot intergeneracional que aprofitarà l’activitat del Casal cívic Ruiz Salgado, el dijous 5, per crear sinergies entre grans i menuts. Una altra de les novetats serà l’espectacle de circ “Pètals” de Mamen Alcázar, que portarà les acrobàcies del circ a un escenari inexplorat: l’Església del Poble Nou del Delta.
Enguany, l’espectacle de circ “Desprovisto” de la companyia murciana Uparte inaugurarà la desena edició del FesticAM, el divendres 6 a les 22 hores, a la plaça de l’Ajuntament. La dansa urbana “D2N2” dels Brodas Bros i l’espectacle “Potser no hi ha final” del Circ Pistolet aproparan la cultura als centres educatius, els dos primers dies. Ara bé, els protagonistes de muntar un xou al carrer seran la companyia lituana Adrian Schvarzstein amb “The Greenman”, diumenge al migdia i a la tarda; els Always Drinking Marching Band amb la música d’”El carrer és nostre!”, dissabte i diumenge; o la instal·lació interactiva per experimentar amb el so “Orkestrònia”, de Cia. La Cresta. Altres espectacles destacats són els que oferiran Cirque Entre Nous (França), Juste Ici (França), Jessica Arpin (Brasil), Maite Guevara (País Basc), Jimena Cavalleti (Argentina), Nueveuno (Madrid) o les catalanes Katakrak, Sienta la cabeza, Pakipaya i les locals Batukeem i l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta.
L’entrada a tots els espectacles i tallers és gratuïta. Només s’haurà de reservar entrada per als espectacles en espais d’aforament limitat a la pàgina web de l’Ajuntament d’Amposta. El FesticAM segueix alineat amb el projecte Amposta Ciutat Diversa pensant en l’accessibilitat de tots els públics i col·lectius. Alhora, des del 2021 forma part de la xarxa REDESCENA.
10 anys de FesticAM
El Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta va néixer fa una dècada amb la vocació de ser un festival d’arts de carrer i en viu per a tots els públics. En aquests 10 anys, s’han programat 290 hores d’arts de carrer de 132 companyies d’11 nacionalitats diferents i 10 comunitats autònomes d’arreu de l’Estat. Entre l’àmplia gamma d’espectacles, s’han portat actuacions de circ, teatre, dansa, clown, instal·lacions artístiques en tota la seva diversitat de disciplines. A més, des de l’organització han col·laborat amb tots els centres educatius d’Amposta i entitats i empreses de tota mena, des d’ESARDI, el Centre d’Art Lo Pati, La Lira, La Filha, Batukeem, Lo Minotaure, Engalanats, l’Associació de Venedors del Mercat, el VAG, Lo Pati, APASA o, entre altres, la Fundació Mercè Pla de Tortosa.