La gent va arribant. És dimecres a les 19:30 h a la platja del Trabucador i desenes de persones s’hi apleguen per presenciar l’alliberament de 28 exemplars de tortuga careta, una de les més comuns a la costa catalana. Famílies, fotògrafs i interessats per la vida marina van poder observar ahir com les tortugues entraven a l’aigua en grups de quatre per començar una nova vida en llibertat.
Tal i com explica l’oceanògrafa de l’Àrea d’Investigació i Conservació de la Fundació CRAM, Sílvia Giralt, pertanyien a “un programa de cria en captivitat temporal que busca augmentar la supervivència en el primer any d’aquests animals, així com afavorir la seua supervivència un cop alliberats. Alliberem animals amb un pes, una talla i una duresa que ja no són depredables naturalment. També els marquem amb un microxip per tenir-los identificats”. Les tortugues han viscut a les instal·lacions del CRAM durant deu mesos. Van nàixer al Delta a finals d’estiu de l’any passat.
El moment de l’alliberament no és casual. “Ho fem ara perquè tinguin tot l’estiu per adaptar-se al medi natural. També perquè és una bona manera de sensibilitzar de cara a la nova temporada de nidificació”. Els professionals del CRAM es basen en diversos criteris per decidir si ja estan llestes per ser alliberades. Controlen el pes, el tamany i la duresa suficients per sobreviure, però també es fixen en si tenen un comportament que els permetrà sortir-se’n un cop al mar.
“Als animals els alliberem a la mateixa platja on van néixer, perquè les femelles sempre retornen a les platges on van néixer. D’aquí a 15 o 20 anys, quan maduraran sexualment, tornaran aquí a nidificar. Necessitem una bona entrada al mar, que no hi hagi un onatge fort…fem un alliberament on hi participen els voluntaris que han custodiat els nius”. Així, ahir al Trabucador es va tancar i obrir un cercle a la vegada que ha de permetre que estos exemplars retornen a casa d’aquí uns anys.