TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El Consell Comarcal del Baix Ebre inventaria els espais històrics de la Guerra Civil a la comarca

S’assenyalarà la construcció de l’actual Via Verda per part de presoners republicans

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha inventariat els espais històrics de la Guerra Civil als catorze municipis i les tres entitats municipals descentralitzades de la comarca, amb l’objectiu de disposar d’una eina per a la possible preservació i senyalització dels elements inventariats per a usos culturals, educatius i turístics. Un treball que ha dut a terme l’empresa Terra Enllà, estudis i experiències i que es concreta en 193 fitxes d’espais vinculats amb la revolució anticlerical, els bombardejos franquistes contra la població civil, la fortificació republicana de la costa i el riu Ebre, els espais de combat de l’Ofensiva d’Aragó, l’evacuació de civils lluny de la línia del front i la batalla de l’Ebre.

El president del Consell Comarcal, Xavier Faura, el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Francesc Vallespí i els autors del treball, l’historiador i
periodista Andreu Caralt i l’antropòloga Maite Hernández, han presentat avui públicament l’inventari, en un acte que ha tingut lloc al Saló de Plens del Consell Comarcal del Baix Ebre. “Hem promogut aquest treball de recerca com una eina de suport als municipis i per difondre en l’àmbit comarcal l’impacte de la Guerra Civil que ha deixat una empremta profunda en la mentalitat dels habitants i el paisatge”, ha manifestat Vallespí.

Així, entre els elements inventariats hi ha diverses casamates de formigó dins la línia fortificada del Delta-Amposta-l’Ampolla, l’antic camp d’aviació republicà de Roquetes; els hospitals militars habilitats al balneari de Cardó (Benifallet) i Masia del Ponç (l’Ametlla de Mar); les pistes militars que travessen la serra de CardóBoix, un espai amb elevat interès paisatgístic; línies de trinxeres a banda i banda del riu i edificis amb impactes de metralla a diversos municipis.

L’elaboració de l’inventari d’espais històrics de la Guerra Civil al Baix Ebre obre un ventall de possibles línies d’actuació. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Baix Ebre instal·larà uns plafons informatius a l’estació de Xerta del Camí Natural Via Verda de la Val de Zafán per difondre la participació de mà d’obra forçada en la construcció i arranjament de la infraestructura entre la Terra Alta i Tortosa. Cada any passen milers d’usuaris per la via verda, però molt pocs coneixen que presoners republicans integrats en unitats disciplinàries de treballs forçats van participar entre l’any 1938 i 1942 en la construcció i reparació de la línia, tal i com va apuntar A Prop en un reportatge realitzat fa unes setmanes.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects