TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El Consell Comarcal de la Terra Alta presenta el Pla Comarcal de la Gent Gran

És un instrument de planificació de les actuacions que atenyen la gent gran per tal de millorar-ne la qualitat de vida

El Consell Comarcal de la Terra Alta i el Consell Consultiu de la Gent Gran de la comarca van presentar ahir el Pla Comarcal de la Gent Gran de la Terra Alta i el Pla d’Envelliment Quilòmetre Zero. L’acte de presentació va tenir lloc a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre i va comptar amb l’assistència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, qui prèviament va visitar el conjunt del Poble Vell.

Els dos projectes “fan una anàlisi de la comarca i recullen les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats que permeten crear diferents línies de treball per pal·liar les necessitats de la gent gran terraltina”, va explicar Aida Castro, consellera comarcal de Benestar Social.

El Pla Comarcal de la Gent Gran de la Terra Alta és un instrument de planificació de les actuacions que atenyen la gent gran per tal de millorar-ne la qualitat de vida i sorgeix arran del treball realitzat amb les persones majors de 65 anys de la comarca que formen part del Consell Consultiu. Va sorgir el 2021 arran de la necessitat de realitzar activitats per la gent gran de la comarca, tant castigada durant la pandèmia per la manca de relacions socials, fet que va fer que augmentés la solitud no volguda, i per l’aturada en la part més assistencial que va provocar un deteriorament físic i cognitiu en moltes persones. Arran d’aquest pla, van sorgir iniciatives com ‘Mai ets massa gran per fer petites coses’, per fomentar la cohesió grupal amb activitats com l’estimulació cognitiva, l’exercici físic i de lleure, o el programa ‘Estem per tu’, iniciat el 2020 per fer atenció telefònica i donar suport i acompanyament a les persones que han patit un impacte emocional a conseqüència del covid-19. Els eixos al voltant dels quals s’estructura el Pla Comarcal de la Gent Gran de la Terra Alta són l’envelliment actiu, l’atenció a les persones i els mecanismes d’informació i comunicació, així com el treball en xarxa.

Per la seva banda, el Pla d’Envelliment Quilòmetre Zero es va signar a principis de març del 2020, que es va veure frenat per la pandèmia. Ara, se n’ha iniciat la seva materialització a través d’una nova fitxa del contracte programa de serveis socials, que no només implica accions a la Terra Alta, sinó a la resta del país. El pla prioritza programes d’atenció a la gent gran que fomenten l’autonomia personal, l’envelliment actiu al propi domicili, l’entorn familiar i comunitari, la participació i l’apoderament de la gent gran i la lluita contra la soledat no desitjada.

“Més enllà dels habitants de l’àrea metropolitana i de les grans ciutats, la gent gran de la Terra Alta també tenim dret a ser una gent digna i que se’ns doni suport. En aquest punt, cal agrair els serveis socials del Consell Comarcal perquè fan una gran tasca”, va expressar després de la presentació dels plans comarcals el representant del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Terra Alta.

Al seu torn, Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal, va mostrar la seva satisfacció perquè es doti de finançament projectes que permeten treballar l’envelliment a casa però va destacar que, per a la Terra Alta, és insuficient. “A més del problema d’envelliment, tenim damunt la taula el de la davallada de la població que, amb urgència, hauríem de mirar de revertir. Hi estem treballant amb possibles opcions però hem de resoldre el problema d’habitatge i el que afecta la mobilitat, ja que som una comarca amb connexions gairebé inexistents entre els pobles”, va argumentar. Per aquest motiu, Sanromà va celebrar que Aragonès visités la comarca per conèixer de primera mà quines són les necessitats més imminents per a la Terra Alta.

El president de la Generalitat va agrair al Consell Comarcal que hagi situat els drets de la gent gran com una de les prioritats del mandat. “Teniu tota la nostra complicitat per tirar endavant aquest projecte. És molt important que puguem tenir aquesta idea d’envelliment actiu, present, i perquè sigui completa necessitem pobles i ciutats vius arreu del país. La gent és un dels actius de la Terra Alta, no només per preservar la memòria col·lectiva de la comarca, també per garantir drets i per tenir, en totes les etapes de la vida, dignitat i oportunitats”, va declarar Aragonès.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects