TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El COMEBE i l’Ajuntament de l’Aldea presenten un estudi de les fortificacions republicanes situades al municipi

El juny del 1938 es van aixecar 49 casamates entre Campredó, l’Aldea, Camarles i l’Ampolla

A la banda esquerra del riu Ebre es sap que es va construir una línia defensiva de 49 nius de metralladora entre Campredó, l’Aldea, Camarles i l’Ampolla. Arran el descobriment d’un niu de metralladora l’agost del 2021 al terme de l’Aldea, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament de l’Aldea van encarregar a l’empresa d’arqueologia GRIECC un estudi per inventariar els vestigis de la Batalla de l’Ebre a l’Aldea. Els resultats es donaran a conéixer este divendres en un acte a la Biblioteca Torres de l’Aldea a les 20 h.

Niu de metralladora descobert l’agost del 2021 al terme de l’Aldea, just davant d’Amposta. FOTO:J.C.

Els fets viscuts la nit del 25 de juliol del 1938, que van marcar l’inici de la batalla de l’Ebre, entre Mequinensa i Amposta, va ser el més sagnant dels 115 dies que va durar el conflicte a l’Ebre. El director del COMEBE, Batiste Forcadell, caloga els fets, igual que d’altres historiadors, com «una maniobra de distracció» que va causar «gairebé la total aniquilació del Batalló Comuna de París». Historiadors expliquen que les tropes franquistes s’acarnissaven especialment amb els brigadistes, que venien d’arreu del món per defensar ideals antifeixistes. Rarament els perdonaven la vida o els feien presoners. I és per este motiu que el dia següent de la nit de Sant Jaume fou recordat pel riu tenyit de roig.

La batalla de l’Ebre és recordada com 115 dies de desgast, mort i destrucció. Del 25 de juliol del 1938 fins al 16 de novembre, unes 30.000 persones van perdre la vida en el que va ser el combat més èpic i sagnant de la Guerra Civil. El COMEBE té diverses localitzacions que rememoren els fets allà ocorreguts amb la voluntat d’informar, educar i posar en valor els racons prop de casa que van tenir importància en la batalla en qüestió.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects