El 61% dels enquestats declaren que l’alimentació familiar prové de donacions d’entitats i de l’ajuda de familiars i/o amics
El 51% de les persones ateses i enquestades per Creu Roja a la demarcació de Tarragona no havia demanat mai ajuda bàsica a cap entitat abans de la pandèmia. 4 de cada 10 persones l’han hagut de sol·licitar per primer cop arran de la crisi sanitària i social provocada per la COVID – 19 . Tot i tenir el suport de les entitats, un 86,71% de les llars pateix algun grau d’inseguretat alimentària, un percentatge 20 punts per sobre de la mitjana de Catalunya (situada en un 66,3%) . Aquestes són algunes de les conclusions extretes del 3r informe de l’Observatori de Creu Roja Catalunya l’“Impacte de la COVID-19 en l’alimentació de la llar”.
L’estudi ha estat elaborat a partir d’enquestes realitzades els mesos de maig i juny a un total de 1.012 persones ( 331 a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre) ateses dins el Programa d’Ajuda Humanitària de la Creu Roja, en col·laboració amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. Menys ingressos familiars, major dependència dels ajuts Segons l’informe, un 65% de les famílies enquestades afirmen que han baixat els ingressos mensuals d’un o més membres adults de la llar. Una dada especialment significativa, ja que la demarcació de Tarragona és on s’ha produït un major descens (la mitjana catalana es queda en un 50%). D’aquests, un 26,6% no compten amb cap ingrés mensual estable i només un 21,15% de les famílies tenen el salari com a principal font d ’ingressos . Per primera vegada en molt temps, l’ingrés majoritari de gairebé la meitat de les persones enquestades és per prestacions i no per salari . Des de l’inici de la pandèmia i fins a octubre de 2021, més de 37.400 persones a la demarcació de Tarragona han rebut ajuda bàsica (aliments i altres productes de primera necessitat ) a través del pla Creu Roja RESPON, en el marc del qual s’han distribuït més de 12.600 targetes de prepagament i 24.600 kits d’alimentació.
La pandèmia ha provocat un augment significatiu de l’escassetat alimentària a moltes de les llars tarragonines. Segons l’informe, un 87% de les famílies ateses per Creu Roja a la província de Tarragona pateixen inseguretat alimentària, és a dir, manca d’aliments al nucli familiar. D’ aquestes, prop d’un 13% la pateixen en un grau sever (quan la qualitat i quantitat dels aliments consumits afecta a infants del nucli familiar) i un 23 % de forma moderada (els adults limiten la quantitat i qualitat dels aliments que consumeixen). Més de la meitat dels enquestats (61 %) declaren que l’alimentació familiar prové de donacions d’entitats socials i de l’ajuda de familiars i amics. En aquest preocupant context, cal assenyalar que el 56,7% de les famílies enquestades no té beca menjador per cap dels infants de la llar, un percentatge molt per sobre de la mitjana a Catalunya (45%).
Per contribuir a fer front a aquesta situació, la Creu Roja rep el suport d’entitats públiques i privades amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la COVID-19. Des de tots els nivells de l’administració es dona suport als projectes d’ajuda humanitària que l’entitat du a terme a Tarragona. Cal destacar les ajudes excepcionals atorgades pel Departament de Drets Socials del Govern de la Generalitat, que ha aprovat una subvenció de 2 milions d’euros a Creu Roja Catalunya per atendre les necessitats bàsiques de famílies amb infants i joves, o de la Diputació de Tarragona, que ha permès donar continuïtat durant tot l’any al projecte d’entrega de targetes moneder. Per altra banda, segueixen essent imprescindibles les aportacions econòmiques i en espècie d’empreses i particulars, que permeten reforçar la distribució d’ajudes econòmiques i lots de productes alimentaris per combatre el risc de pobresa infantil.