Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa s’oposa al nou decret i afirma que no protegeix al territori, el contrari que s’assegura des de la Delegació del Govern
La modificació del decret de renovables aprovat ahir, 26 d’octubre, pel Consell Executiu ha comportat opinions confrontades. Des de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre s’ha valorat positivament la modificació del Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, que té l’objectiu “d’introduir-hi millores per accelerar la implantació d’energia eòlica i fotovoltaica a Catalunya posant les bases d’un model energètic propi distribuït, democràtic i participat i amb cohesió territorial“.
Segons el delegat territorial del Govern, Albert Salvadó,”la modificació del decret aporta garanties per protegir-nos de models que no convencen al territori, incorporant mesures d’equilibri de la implantació, apostant per modificar el model actual de generació d’energia, que es completarà amb el Pla Territorial Sectorial. El Pla Territorial és imprescindible per evitar nous projectes a zones que ja compleixen en escreix el cupo de generació d’energia renovable, com la Terra Alta”. Malgrat això, la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa s’oposa dràsticament a la modificació. Des de la xarxa d’entitats, expliquen que l’actual model “no conté cap mesura que limiti la concentració de projectes sobre unes àrees determinades“, ja que expliquen que els territoris on ja hi ha un gran nombre d’aerogeneradors, com és el cas de la Terra Alta, “continuaran exposats a seguir rebent nous projectes de grans centrals de renovables“. Afirma que el model “no permet avançar cap a la sobirania energètica”, sinó que es basa “en grans centrals de renovables promogudes per les multinacionals energètiques”, la qual cosa comporta grans projectes d’instal·lacions energètiques i no promou les instal·lacions d’autoconsum. A més, explica que tot i la modificació no s’estan protegint els camps de conreu ni l’entorn rural, la qual cosa comportaria la pèrdua de llocs de treball i oportunitats econòmiques per a la comarca.
Des de la Xarxa per una Transició Energètica reclamen la participació del territori, els ajuntaments, les persones i empreses afectades a través de consultes vinculants. La proposta de renovables que es reclama des de Terra Alta Viva i d’altres organitzacions ecologistes és aprofitar els espais antropitzats (com són els polígons industrials, les autovies o els canals de reg) per produir energia amb sistemes innovadors.