L’associació cosmètica artesana de les Terres de l’Ebre ACATE serà l’encarregada de gestionar este espai d’ús compartit
Avui es compleix un any de la 1a Concentració d’artesans cosmètics de Catalunya a l’Aldea, organitzada per ACATE. Mesos després, s’anuncia que Deltebre tindrà el primer obrador cosmètic públic del país. “Sabíem que el camí no era fàcil, però avui podem anunciar que s’ha complert la nostra primera reivindicació i que al llarg del primer trimestre de 2025 es posarà en marxa el primer obrador públic compartit de tota Catalunya”, afirma la presidenta d’ACATE, Marian Drago.
L’Obrador se situarà a l’edifici de l’antiga Cambra arrossera de la Cava de Deltebre, que l’Ajuntament està rehabilitant amb un 75% de fons Europeus. Albergarà diferents espais per a l’emprenedoria i associacionisme de la localitat, amb una gran sala polivalent, despatxos coworking i sala de conferències, entre altres. A més a més, hi haurà un obrador dotat amb 3 sales per elaborar els productes de cura i higiene personal. “L’aposta de Lluís Soler i tot el seu equip ha estat molt valenta. Agraïm la voluntat perquè aquest projecte sigui una realitat al nostre municipi” explica Drago.
ACATE pretenia, amb aquesta jornada, donar veu no només als productors artesans, si no a la resta d’oficis implicats al sector: pagesos, productors de matèria primera, projectes d’emprenedoria, etc. La jornada va concloure amb la lectura del manifest en el que s’explicava el contrasentit en el que es troba l’artesà cosmètic de tota Catalunya. Per una banda, obligat a complir amb la regulació de la fabricació de cosmètics a gran escala i de forma industrial, sota el control i la regulació de l’Agència Espanyola de Medicaments y Productes Sanitaris (AEMPS) i les normatives i directrius Europees. Per altra, sense obradors públics compartits on poder elaborar els seus cosmètics de manera controlada i amb un cost assequible.
“Això és només el principi. Tenir l’obrador era bàsic per a que les nostres sòcies poguessin començar a fabricar i vendre els seus productes legalitzats, però la normativa ha de canviar per tal de mantenir la tradició del nostre ofici, tant arrelat a les nostres poblacions majoritàriament de caire rural i gestionat per dones”, diu la presidenta.
ACATE compta amb uns 60 socis i sòcies d’arreu de Catalunya i la resta de l’Estat, que en saber d’esta iniciativa es van voler afegir a l’associació. “Ara mateix, la Generalitat ens posa moltes traves per poder obtenir el carnet d’artesà cosmètic o de mestra sabonera i això és un greuge que no s’entén. Sembla que la voluntat política hi és. Ara falta que la proposta arribi al Parlament de Catalunya i es voti un canvi en la normativa per acabar amb aquesta exclusió”, aclarix Drago.
2 comentaris
Hola bones.
Ya ens passareu info com funcionara el obrador. Estem interesat
Santiagh71@gmail.com
649441374.
Som artesans amb sabo.
Tenim el carnet de sabonaire.
Estem interesat en el obrador.