L’alcalde de Vandellòs explica els avantatges de la iniciativa
El centre nuclear de Vandellòs I podria acabar convertint-se en unes instal·lacions per curar el càncer. Aixó ho volen els ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, juntament amb la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori, que també engloba les poblacions de Tivissa i Pratdip.
Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs, explica que el projecte s’ha madurat durant anys. “Sabem que este tipus d’instal·lacions nuclears duren el que duren i s’havien de buscar alternatives”. Fa temps que el municipi busca alternatives de desenvolupament econòmic. Al 2016, membres de la MIDIT van buscar exemples de territoris que s’havien trobat en una situació semblant, i van viatjar fins a Alemanya per prendre exemple d’una població que també havia subsistit gràcies a una central d’energia nuclear.
No va ser fins que una parella de professor i alumne va proposar esta idea que els consistoris van veure-la viable. Prenent l’exemple de Trento, a Itàlia, van decidir tirar endavant el projecte d’un centre de protonteràpia, que fa servir protons per tractar la malaltia amb un tractament menys agressiu i que actua només sobre el tumor. Per tant, és menys invasiu.
Però, segons Garcia, els topalls amb què s’han trobat venen de tots els àmbits. L’empresa encarregada del desmantellament de Vandellòs I “no s’acaben de fer seu el projecte, tot i que ens hem reunit i ens han escoltat”. Enresa és l’encarregada de deixar l’antiga nuclear “com un descampat”, tot i que si el centre de protonteràpia s’acabés realitzant s’estalviarien recursos i diners perquè les estructures de formigó son aprofitables. Des del govern espanyol, Sanitat va comunicar-los que les competències eren de la Generalitat, de Salut, que tampoc aposta per la iniciativa.
Tot i estes respostes, Garcia afirma que “seguiran treballant per mirar de fer possible este projecte de territori, un centre que seria de referència en el tractament contra el càncer i també en recerca”. A més, destaca també que tenir esta possibilitat a Catalunya estalviaria diners a les famílies dels pacients, que ara mateix han de desplaçar-se a Madrid o fora del país per rebre el tractament. “Seria una solució per a estes economies i, a més, seria bo que una central nuclear pogués convertir-se en un centre de salut”.