Empresaris de la Terra Alta asseguren que els parcs eòlics “sentencien” el seu futur
El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, ha defensat el model de transició energètica de Catalunya en un article publicat a La Vanguardia. Les seues paraules, però, no han estat ben rebudes per una part dels lectors, qui l’han acusat de “la destrucció del país”.
En el text, el conseller defensa el decret de renovables, els beneficis d’estes energies i el compromís per generar el 100% de l’energia elèctrica amb les renovables per al 2050. Un dels punts més controvertits del text ha estat quan s’ha referit al paisatge amb instal·lacions renovables, afirmant que tant en el medi rural com en l’urbà “és compatible amb la qualitat de vida i l’activitat econòmica, des de l’agricultura fins a la indústria, passant pel turisme”.
Marco Bernava, propietari del celler Bernaví, localitzat a Vilalba dels Arcs, concretament prop d’on ara s’està construint un aerogenerador del projecte de parc eòlic Els Barrancs, discrepa i s’allunya de les paraules de Calvet. “La gent marxa d’allà on s’instal·la energia eòlica de manera massiva, ja no només afecta en què no hi vagen a fer turisme“, explica Bernava, qui manifesta que ell haurà de deixar casa seua quan el parc inicie la seua activitat. “Jo no puc viure a 280 metros d’un aerogenerador. Aquí tinc un celler, totes les vinyes, i la meua casa. I no és només una qüestió de paisatge i estètica, sinó de seguretat”.
En un altre punt del text, el conseller admet que avui en dia hi ha “moltes propostes sobre unes comarques concretes, les de més capacitat eòlica i solar” però que “hi haurà una progressiva distribució per tot el país”. El propietari del celler Barnaví no confia amb les paraules de Caubet, i afirma que els projectes sempre es destinen a “les zones marginals” i mai a territoris com “Collserola o l’Empordà”. Bernava, critica que “davant de Cadaqués no posaran cap aerogenerador, però davant l’Ametlla de Mar, sí“.
Edgar Celada és fotògraf professional i expert en hides (amagatalls) fotogràfics. Celada és de Barcelona i ho va deixar tot per vindre a Batea, on va crear una proposta turística per fotògrafs d’aus, on poden venir a fer fotografies en hides creats especialment per a l’experiència. Els amagatalls es troben enmig del paratge natural del terme de Batea, prop d’on està previst que es construïsquen les Crestes, nou parc eòlic. Concretament, un dels amagatalls es troba a cent metres d’un aerogenerador, i l’altre a uns cinc-cents. Celada també s’ha mostrat indignat davant les paraules del conseller. “Els meus clients es posen les mans al cap, no entenen com pot ser que hi hagi tants aerogeneradors en un territori on estem treballant per protegir la fauna“, explica el fotògraf. “Els afectats som molts, no només els que tenen l’aerogenerador en el seu terreny. Una persona des d’un despatx de Portugal ha sentenciat el nostre futur“.
Els voltors, una de les aus afectades
Celada està construint un observatori de voltors, aus que explica que es veurien greument afectades pels aerogeneradors. Es tracta d’un ocell, explica, que són molt grosses, tenen poca maniobra en el vol, són planejadores i, per la posició dels seus ulls, no veuen allò que tenen just al seu davant. El rapinyaire, per tant, es trobaria en una situació de risc amb la construcció dels nous parcs eòlics. “Jo em trobo en el fet que tinc un observatori enmig d’un parc eòlic” afirma el fotògraf i reconeix que és impossible pretendre que entren els voltors a l’observatori si han de passar pel mig d’un parc eòlic.