Per Núria Castelló, CEO i mentora de CEOs
Probablement no sigui l’única “d’aquí baix” que va marxar a Barcelona a cursar els estudis pensant que probablement no tornaria. El cert és que la idea de fer vida a la ciutat tampoc em desencantava, en aquell moment. Vuit anys després, per contra, veuria les coses d’una forma molt diferent.Havia estudiat Publicitat i Relacions Públiques, havia creat i fet créixer una agència de màrqueting digital i un bon dia em vaig cansar d’haver de viatjar, amb un nus al pit, cada diumenge a la tarda direcció Barcelona. Volia tornar a casa. Ho volia amb totes les cèl·lules del meu cos. Però, què faria, a nivell professional, un cop reestablerta a Roquetes?
Jo ho tenia força clar: havia emprès quatre anys abans i volia seguir emprenent. Fer-ho des d’aquí, per contra, canviava les normes del joc. El meu negoci, tal com l’havia muntat a la capital, no podria funcionar des de Roquetes. Per ser sincera, vaig decidir fer una transició cap a un negoci digital abans de decidir fer el viatge de tornada. Potser alguna cosa m’ensumava, del que venia a la meva vida, però encara no hi veia amb claredat.
El cas és que quan finalment vaig fer maletes, no tenia cap dubte que des de Roquetes podria fer la meva feina o, encara més, que des d’aquí podria fer-la fins i tot millor. Diuen que aquí baix hi ha poques oportunitats professionals, i és ben cert que no són poques les persones que marxen per estudiar una carrera i es queden allà on han estudiat perquè aquí no poden fer la feina que realment els agrada fer, no poden exercir la seva professió com voldrien.
Ara bé, què passaria si en comptes de veure tot el que no tenim poséssim la mirada en les oportunitats que encara no hem explorat? Com seria agafar tot allò que has après, la professió que estimes, la terra on vols viure, el ritme de vida que vols per a tu i, conjugant tots aquests ingredients, construir un negoci que aporti a persones d’arreu de Catalunya, Espanya o fins i tot el món?
Això és el que vaig fer jo fa quatre anys, abans que una pandèmia mundial ens demostrés que Internet podia connectar-nos amb altres persones i professionals d’una forma molt més profunda del que mai havíem cregut possible. Els entorns rurals necessiten persones que els habitin, que els mantinguin vius, i entreguin a les persones una forma de vida més equilibrada, en major contacte amb la natura, a un ritme més respectuós. Els negocis digitals permeten als entorns rurals oferir sortides professionals a les persones que els habitem, i a aquestes persones treballar des d’allà on volem.
Sobre com fer-ho, sobre com crear un negoci digital i emprendre des d’allà on desitgem viure, en parlaré el proper dilluns 24 d’abril, a les 19h, en un taller organitzat per l’Ajuntament de Roquetes i que se celebrarà a la Biblioteca de Roquetes. Ens hi veiem?
Pots inscriure’t de forma gratuïta al taller enviant un correu a aodl@roquetes.cat.