Marian Drago va criar-se entre remeieres. Les seues iaies tenien devoció per les plantes aromàtiques i les seues propietats. Una d’elles fins i tot arroplegava l’agua de pluja i la feia servir per netejar-se la pell. Marian va tenir clar des de menuda que a ella també li interessaven els aromes, el tacte i els beneficis de les matèries primes. Quan sons pares la portaven a les fires, ella se parava a olorar el romer o la maria lluïsa que s’anava trobant a les parades.
Fa set anys va començar un projecte propi. Era funcionària però sentia que li faltava alguna cosa, que volia tenir un negoci i innovar. La cosmètica va lligar esta inquietud amb la seua passió pels productes naturals i fets a mà. Així va nàixer l’Espai Haruna Cosmètics, que posa al centre productes d’aquí com ara l’oli d’oliva, la magrana, la taronja… i, com no, l’arròs. Més concretament, l’oli de segó d’arròs, que s’extreu de la farina quan els molins trituren el gra.
Marian Drago formula els seus productes cosmètics comptant amb l’oli extret del molí ‘Lo Nostre Arròs’. Fan collita pròpia, producció limitada i sense mescla de varietats. Eva Casanova n’és la responsable, prové d’una família que sempre ha treballat amb l’arròs. Fa uns anys van decidir sortir de la cooperativa a la que pertanyien per emprendre el seu camí. L’amistat i simbiosi d’estes dues dones emprenedores ha fet possible que els dos negocis creixin en la direcció que desitgen: cap a un model econòmic circular, d’aprofitament i cooperació entre agents del mateix territori.
Una de les reivindicacions de Marian és que hi hagi un obrador per poder fabricar els seus productes a les Terres de l’Ebre. Ella, almenys un cop l’any, ha de viatjar a Alacant i estar-s’hi uns quants dies per poder abarcar la producció de tot el que oferix. Això és un inconvenient que va denunciar fa uns mesos a través de xarxes socials. Per a la seua sorpresa, desenes d’artesans i petits productors van posar-se en contacte amb ella, manifestant que compartien les mateixes inquietuds i problemes. En veure-ho, Drago va posar-se mans a l’obra i va crear l’Associació de Cosmètica Artesana de les Terres de l’Ebre (ACATE), que a dia d’avui compta amb 25 socis.
El projecte a Deltebre d’un obrador agroalimentari, un tipus de laboratori que se complementaria amb l’obrador de cosmètica natural, ha quedat aturat tot i tenir un 50% de l’equipament necessari. L’altra part, el que cobriria les necessitats dels productors de cosmètica, tampoc s’ha habilitat. És una de les reivindicacions d’esta agrupació, que reclamen el dret a desenvolupar la seua faena sense haver de viatjar fora de les Terres de l’Ebre.