Al carrer de Jaume Ferran a Tortosa, a prop del riu, Joan Iniesta hi té la seua botiga-taller, Calaix de Sastre. Va posar-li este nom al seu projecte perquè creia que era una expressió que s’anava perdent. Aquí hi ven els productes que ell confecciona, relacionats amb la ciutat però també amb tota la imatgeria popular. Capgrossos, gegants, cucaferes… i creacions pròpies amb les que explora la seua creativitat amb les tècniques de sempre.
Joan Iniesta va estudiar Belles Arts. Va explorar l’art en totes les seues formes, encara que, en acabar, va tenir clar que volia dedicar-se a la imatgeria popular, tal i com s’anomena esta faena de manera oficial. Tot i les seues ganes d’aprendre i la curiositat que sempre li havien despertat estes figures, no va trobar ofertes que poguessin ajudar-lo a formar-se. Per tant, va aprendre l’ofici pel seu propi compte, experiment amb els materials i fent servir la prova/error.
Primer, Joan Iniesta fabrica el motlle de les figures a partir de l’argila que ell treballa. El procés li permet externalitzar molt poca part de la construcció dels productes. Ha de fer de tot, i li agrada. El cartró pedra és l’element que utilitza més, juntament amb el polièster o la fibra de vidre. A la seua rebotiga, on treballa sempre, hi ha tot de capgrossos en construcció. Alguns encara necessiten capes de cartró pedra, d’altres ja estan preparats per a la pintura. Quan té encàrrecs per construir gegants, l’artesà col·labora amb un fuster que li munta l’estructura i amb un modista que confecciona les robes a mida.
Iniesta combina les hores que passa al Calaix de Sastre amb la faena de professor de Plàstica en un institut. Explica que li agradaria ensenyar les tècniques ell fa servir als alumnes, però no seria pràctic a l’hora de fer una classe. Al taller ell dixa volar la creativitat i, amb els anys, ha pogut confirmar que la manera de treballar que va adquirir de manera autodidacta no dista gaire de com ho feien generacions anteriors d’artistes del gremi.
Ara se troba en plena campanya de preparació per a l’estiu, la temporada alta. És el moment de rebre encàrrecs perquè tots els pobles tinguen a punt els seus gegants i capgrossos per la festa major, que se celebra majoritàriament a l’estiu. Les seues creacions han viatjat arreu de Catalunya. Una tasca que li solen demanar és la de restaurar figures antigues. Segons Joan, el cartró pedra és un element resistent però que cal conservar-lo com cal per evitar que se deteriore.
Després de la campanya de Nadal, té uns mesos per davant per avançar faena i tornar a obrir la botiga a temps complet quan arribe el bon temps. Per ara, se tanca a la part de darrere i va construint amb les mans les figures que acompanyen la música i els balls d’alguns dels dies més importants als municipis ebrencs.