Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Medi Ambient»Com s’adapten els conreus al canvi climàtic: les vinyes de la Terra Alta
    Medi Ambient Terra Alta

    Com s’adapten els conreus al canvi climàtic: les vinyes de la Terra Alta

    RedaccióBy Redacció17/05/20233 Mins Read
    Tuscan vineyard with red grapes ready for harvest.

    Últimament, la verema s’ha avançat degut a les altes temperatures i calorades de l’estiu

    El canvi climàtic ha comportat que diversos conreus típics del sud de Catalunya hagen vist modificat el seu cicle natural. Els productors s’han hagut d’adaptar a les altes temperatures per procurar que els conreus no morin amb les calorades de l’estiu. Un dels primers en notar les conseqüències de l’emergència del clima han estat les vinyes. Diversos estudis mostren que, amb la pujada dels termòmetres, el cicle natural del conreu se veu afectat i la maduració del raïm varia, així com la probabilitat que l’ataquen les plagues amb més facilitat.

    De fet, a la Terra Alta, les veremes s’han avançat en les últimes campanyes. Segons Núria Altés, productora i propietària del Celler Herència Altés, situat a Gandesa, l’empresa s’ha adaptat per complet a la necessitat de les vinyes. “El que fem és prioritzar la formació de l’arrel en els exemplars més joves perquè l’arrel tingue la capacitat de créixer cap avall i buscar més aigua per si sola. Quan és jove, li donem prioritat no a la part alta, sinó a la del subsòl. Després gestionem la vegetació. El sol ponent és la que provoca les cremades, per tant, deixem la vegetació que toca el sol ponent perquè quede la vinya protegida i traiem la vegetació de la part central perquè s’airege”.

    Per a Altés, el control del sol i la calor ho són tot. El seu celler para atenció en els tempos en què apliquen cada tractament. Per exemple, el tractament de sofre, si es fa en dies de molta calor, pot ser perjudicial per al conreu. Pràcticament no tenen regadiu a les seues vinyes, per la qual cosa miren d’aprofitar al màxim la pluja que cau a la comarca. “Practiquem un manteniment del cultiu ancestral”. Altés creu que una manera eficaç de fer front al canvi climàtic és tornar al orígens, a plantar i cuidar la flora de la manera que ho feien els avantpassats. Posa d’exemple els nous cultius d’oliveres a la Terra Alta, on se busca que els arbres donen el màxim de fruit possible en pocs anys per acabar morint abans del que tocaria. “Se planten conreus molt junts entre sí, sense que les arrels tinguen espai per créixer ni per buscar l’aigua cap avall. Natros veiem vinyes joves que patixen molt als mesos de juliol i agost. En canvi, les velles, amb les arrels més desenvolupades, estan bé. La planta té memòria”.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    Comments are closed.

    Posts relacionats

    La borrasca Alice també obre el sòl agrícola

    Jordi Roé gestiona més de cent heactàrees repartides per la comarca del Montsià. És útil, diu, perquè s’assegura que el…

    Read More

    Catalunya celebra la Setmana Bio amb més de 450 activitats

    Visites, tastos, tallers i experiències per a totes les edats apropen la producció ecològica i promouen el consum d’aliments ecològics…

    Read More

    La seguretat de portar el plat a taula

    Read More

    Una carpa de circ a Horta de Sant Joan: nilak torna a la Terra Alta

    Read More

    Cultura i activisme: cinc artistes creen obres pels 25 anys de la PDE

    Read More

    Notícies recents

    La borrasca Alice també obre el sòl agrícola

    Jordi Roé gestiona més de cent heactàrees repartides per la comarca del Montsià. És útil, ...
    Medi Ambient 16-10-2025

    Cos d'Ebre, una obra que amalgama tot el que és el riu

    Cos d’Ebre, el projecte de l’artista italià Marco Noris, també prèn forma d’exposició. Es podrà ...
    Amposta 16-10-2025

    El Rihihiu s'adapta als estralls dels aiguats

    El festival manté la programació i les localitzacions, tot i que no descarta haver de ...
    Cultura 15-10-2025
    El més vist

    Els veïns dels pobles afectats per la borrasca Alice treballen per tornar a la normalitat

    Alcanar

    Al brancal de Miquel Àngel Angelats

    Al brancal

    La seguretat de portar el plat a taula

    Medi Ambient

    Una carpa de circ a Horta de Sant Joan: nilak torna a la Terra Alta

    Captures

    El Rihihiu s’adapta als estralls dels aiguats

    Cultura

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}
    X