Fins a una tercera part dels contagiats podrien presentar símptomes persistents
La majoria de les persones es recuperen completament setmanes després de contagiar-se per Covid-19. Malgrat això, algunes pateixen seqüeles posteriorment. Ara, CGT Terres de l’Ebre reclama la creació d’una unitat de Covid persistent per donar resposta a aquelles persones que encara presenten símptomes temps després d’haver-se contagiat.
Després de gairebé dos anys de l’inici de la pandèmia, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha definit què és la Covid persistent a partir de l’estudi coordinat pero Joan B Soriano, metge epidemiòleg de l’Hospital de la Princesa de Madrid. Es tracta de la primera definició consensuada del fenomen, que conclou que és “la condició que succeeix en individus amb antecedents d’infecció probable o confirmada per SARS-CoV-2, generalment 3 mesos després de l’inici, amb símptomes que duren almenys dos mesos i no es poden explicar amb un diagnòstic alternatiu”. Els símptomes comuns inclouen, entre d’altres, “fatiga, dificultat per respirar i disfunció cognitiva i, generalment, tenen un impacte en el funcionament diari. Els símptomes poden ser de nova aparició després de la recuperació inicial d’un episodi agut de COVID-19 o persistir des de la malaltia inicial. Els símptomes també poden fluctuar o recaure amb el temps“.
Per la seua banda, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya va publicar un informe sobre l’evidència de la persistència de la Covid-19. Segons esta revisió, una tercera part de les persones podrien presentar símptomes persistents.
Des de CGT demanen una unitat específica que garantisca l’acompanyament d’estes persones i “siga clau per alleugerir el seu malestar i facilitar la seua reincorporació a l’activitat habitual”. “Demanem que des d’atenció primària se’ls hi puga donar un abordatge integral i amb visió biopsicosocial, amb el suport de professionals com els de salut mental i els dels equips de rehabilitació quan calga, així com la coordinació amb la unitat de treball social, si es detecten factors de risc social”.
En un comunicat, el sindicat ha explicat el cas d’una persona que no hauria rebut l’acompanyament necessari per part de la mútua, ja que el seu contagi va ser d’origen professional, i tampoc des de la Seguretat Social. En este cas, la dona amb Covid Persistent, des d’Atenció Primària ha estat derivada als serveis de dermatologia, neurologia, psiquiatria i reumatologia i, de fet, la seua activitat usual ha quedat limitada i necessita ajuda per desenvolupar tasques quotidianes. Malgrat totes les seqüeles, CGT explica que “l’empresa li ha fet un informe que indica que se li ha d’adaptar el seu lloc de treball, però, en canvi, a efectes pràctics la realitat no és la que caldria”.
Amb l’exemplificació d’este cas, el sindicat vol posar sobre la taula la situació que estan passant moltes persones a les Terres de l’Ebre, territori on no hi ha una unitat especialitzada en els seus casos. “Demanem posar a disposició en els hospitals unitats per al maneig multidisciplinari postalta per a quadres greus de COVID-19 amb persistència d’alteracions, principalment respiratòries i motores amb l’objectiu d’avaluar potencials seqüeles i optimitzar l’abordatge terapèutic”.