Als afores d’Horta de Sant Joan, amb les roques de Benet de fons, el celler Ebrewine vol repensar el concepte de cervesa que té la societat actual. Marc Dorca, un dels propietaris i impulsors de la iniciativa, conta que el projecte va nàixer fruit de la idea de sa mare, que posseïa estos terrenys, de fer-hi una casa rural. Quan ella va jubilar-se, esta il·lusió va començar a fer-se realitat amb la construcció de l’habitatge. Era el principi de la dècada dels 2000.
Arran de la crisi del 2008, les obres es van paralitzar. Al 2014, quan se van reprendre, la normativa havia canviat i no era possible seguir modelant l’espai de la manera inicialment plantejada. La família ja havia decidit que la casa passés a ser un petit obrador de cervesa, però l’Ajuntament va declarar la caducitat de la llicència i els va denunciar. Després de recollides de signatures i haver-ho intentat tot, Dorca conta que seguixen convençuts que Ebrewine se pot salvar.
Un dels objectius que té el mestre cerveser és que a la Terra Alta hi haja una cultura de la cervesa com la que hi ha del vi. Vol que este producte estigue ben valorat pels consumidors, amb elements de proximitat i del territori, com és l’ordi amb què creen la cervesa. Ebrewine té una línia de producció que s’adapta a cada ocasió, oferint cerveses artesanes elaborades amb diferents matèries primeres.
De fet, un dels grans actius de la seua producció és que utilitzen aigua dels Ports, de l’aqüífer dels Estrets.
M’agradaria que aquí hi vingués gent de tot tipus.
Marc Dorca, propietari d’Ebrewine.
Marc Dorca vol que el seu celler esdevingue un punt de trobada no només d’Horta, sinó de la comarca sencera i del territori. ”,M’agradaria que aquí hi vingués gent de tot tipus, gent jove també, que puguin conèixer l’espai i gaudir-lo”. Per aconseguir-ho, Dorca programa regularment activitats relacionades amb els maridatges, l’esport o la connexió amb el paisatge, i té el cap ple d’idees sobre com fer l’empresa encara més atractiva i accessible.