Algunes colonoscòpies s’han ajornat per falta de quiròfans, que s’han destinat a la UMI per la COVID-19
Segons va informar el Departament de Salut, el 2020 els diagnòstics de càncer van caure a Catalunya un 12% a causa de la pandèmia. Esta és la conseqüència de la falta de proves arran de les desprogramacions i els canvis en la gestió mèdica de la COVID-19.
A les Terres de l’Ebre, però, encara no compten amb els registres de càncer, tot i que s’entreveu que més o menys es trobaran amb la dinàmica general assenyalada a Catalunya. El Dr. Miguel Berzosa, oncòleg de l’Hospital Verge de la Cinta, explica que el canvi en l’atenció primària no hauria afectat de manera considerable, ja que la majoria de diagnòstics precoços es detecten en els cribratges, afirma. “S’han continuat fent mamografies i els tests de sang oculta en femta amb normalitat”. Es tracta de dues proves que serveixen per detectar els càncers de mama i de còlon, que són els que més es detecten a través dels programes de cribratge. Tot i això, queda conèixer les dades per saber la incidència de la COVID-19 en la detecció dels càncers al territori.
Pel que fa a les cirurgies, segons explica el doctor, no hi hauria hagut grans retards en les llistes d’espera. “No tinc constància de cap cas en què s’hagen esgotat els quaranta-cinc dies que es recomanen que no s’excedeixe en una llista d’espera per una intervenció oncològica”, afirma Berzosa.
S’ajornen colonoscòpies
Segons ha explicat l’oncòleg, algunes colonoscòpies “no urgents” sí que s’han endarrerit a causa de la COVID-19. Alguns dels quiròfans de digestius dedicats a les colonoscòpies s’han destinat a posar-hi llits d’Unitats de Medicina Intensiva (UMI) per als malalts de coronavirus. Esta situació, afirma, repercutirà en què els casos de càncer de còlon que no s’han detectat ara es detectaran més endavant i es tractarà de casos més avançats.
Visites des de casa
A hores d’ara hi ha moltes visites que s’estan duent a terme telemàticament, tant en atenció primària com en especialistes. Berzosa explica que tant ell com els seus companys estan treballant molt cautelosament per poder donar les diagnosis correctes. “Les visites telefòniques se m’han demorat més del doble que les visites normals”, explica el doctor i, si ho considera pertinent, duu a terme les visites presencialment, ja que hi ha símptomes que requereixen exploració.
Quimioteràpia des de casa
Les persones amb antecedents de càncer, estiguen en tractament actiu o sense, es consideren pacients de risc davant la COVID-19 a causa dels problemes immunitaris derivats del tractament de quimioteràpia. Des de l’HTVC s’està estudiant la possibilitat, si es requereix, d’administrar la quimioteràpia a les cases dels pacients que estiguen immunodeprimits i no poguessen anar a l’hospital per risc de contagi. Berzosa recalca que, “per sort, esta situació encara no s’ha viscut a l’hospital de Tortosa”.