Cada any l’EMD celebra un seguit d’activitats al voltant del català
Enguany el català rossellonès i de la resta de la Catalunya del nord ha estat objecte d’homenatge durant la celebració del Dia Internacional de la llengua materna a Campredó.
S’han organitzat tot un seguit d’activitats per reivindicar l’ús de la llengua catalana a les cinc comarques septentrionals dels Països Catalans: Vallespir, Rosselló, Conflent, Capcir i Alta Cerdanya, les quals varen passar sota dominació francesa arran del tractat
dels Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659, com a concessió del regne de Castella al regne de França després de la Guerra dels Segadors. Al matí es va realitzar una passejada per la zona dels Argilers, durant la qual va haver- hi un esmorzar a base de formatges i embotits del Conflent, així com es va portar a terme un joc de paraules rosselloneses, entre les quals: llapí (conill), vilatge (poble) o votura (cotxe). El dinar pertinent va consistir en un plat d’ollada rossellonesa.
La cirereta de tot plegat arribava al vespre amb l’actuació musical del cantautor Ramon Gual, natural de Codolet i resident a Prada de Conflent, que va interpretar tot un seguit de cançons populars del Rosselló i del Conflent, a la vegada que es feia una mirada a l’exposició de cançons tradicionals nord-catalanes.
L’objectiu, tot plegat, és que es prenguin mesures adients per anar recuperant l’ús de la nostra llengua a les comarques bressol del país. Des de l’EMD s’ha enviat tot el suport l’escolarització en català a les escoles Bressola i Arrels. En remembrança l’obra de Mossèn Cinto Verdaguer a la muntanya del Canigó, i de grans autors com Josep Sebastià Pons, Renata Laura Portet o Jordi Pere Cerdà, o els actuals novel·listes Joan-Lluís Lluís i Joan-Daniel Beszonoff.