TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Cal Cavaller, la casa àrab d’Ascó que acollirà exposicions

Ramon Berenguer IV la va regalar a Guillem de Sadaó durant la reconquesta

L’ajuntament d’Ascó va adquirir Cal Cavaller, una de les cases amb més pes històric de la vila, als anys 80. Ara es rehabilitarà la casa, que consta de les cinc plantes. El consistori ha aprovat el projecte per iniciar una primera fase, la reforma de la planta baixa i el soterrani. S’hi farà una sala d’exposicions itinerants i permanents i el futur accés a la resta de l’edifici com a equipament municipal. El pressupost de l’obra és de 460.641,86 euros i el Departament de Cultura ha atorgat una subvenció d’uns 150.000 euros. Un cop aprovat definitivament el projecte d’execució este mes de febrer, s’iniciaran els tràmits per licitar les obres.

Cal Cavaller és un edifici àrab, situat al centre històric d’Ascó. Consta de soterrani, planta baixa, dos pisos i golfes, i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. Sota la casa, alineat la porta principal, hi ha un perxe que era una de les portes d’entrada a la població. Al carrer de dalt hi ha una porta de servei que comunica, per unes escales de pedra medievals, la porta construïda al mur que separava la Vila de Dins, morisca, de la Vila de Fora, cristiana, on estava situada Cal Cavaller.

Durant la reconquesta, Ramon Berenguer IV va donar esta casa, que era propietat d’Alí Abizamit, a Guillem de Sadaó, el primer dimarts de juny de 1152. L’any 1631, Felip IV, ennoblí la casa de Cal Cavaller en la persona de Bertomeu de Salvador, l’hi va regalar. Des de llavors va passar a ser la casa pairal dels Salvador, una de les famílies de terratinents més importants del territori. Va ser bombardejada entre els anys 1936 i 1939, i es va destruïr l’oratori particular que tenia dedicat a Sant Antoni. La part malmesa va ser reconstruïda per Manuel Beguer, espòs de la pubilla, Maria de Salvador.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects