TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Biomassa: la possible solució als incendis forestals

La tala controlada podria acabar amb dos problemàtiques de cop

Els incendis forestals són una de les problemàtiques ambientals i socials més importants dels estius a casa nostra. Catalunya és un territori boscós, amb hectàrees i hectàrees de terreny abandonat i en condicions poc sanejades, amb massa arbres i massa sotabosc. Després d’un 2020 prou tranquil, este 2021 està sent un any negre pel que fa a la crema: els incendis d’enguany ja han cremat sis vegades més superfície que el passat. Això respon a un hivern i una primavera secs i amb altes temperatures, però els incendis forestals, encara que inevitables, són la senyal que la gestió dels boscos no es du a terme de manera correcta.

Josep Rius, responsable del sector forestal d’Unió de Pagesos i pagès, apunta que el problema se deu a l’abandonament d’estos terrenys, però també té clara la solució: la biomassa. Consistix en aprofitar la fusta dels arbres, és a dir, la tala controlada quan hi haja excés, i el sotabosc per fer-ne estelles o llenya que pugue produir energia verda i barata. Si la biomassa fos una opció energètica per la qual se volgués apostar, Rius pensa que se solucionarien molts problemes d’un sol cop. Se donaria faena als treballadors que netegessen els boscos, els terrenys forestals estarien nets i no cremarien com ho fan ara, i ens beneficiaríem d’energia barata i responsable.

Des d’Unió de Pagesos ho tenen clar i no s’expliquen esta inacció per part de les administracions. Josep Rius dixa a l’aire que potser és qüestió d’interessos amb lobbys energètics, ja que en països com França, l’estalvi en edificis públics que s’escalfen mitjançant biomassa arriba al 50%. El que sí recalca és que sense els pagesos i sense joventut que treballe el camp, “els boscos seran camp per al foc”. “Tenim la mentalitat que protegir és no tocar, i no és així. Les coses que no funcionen s’han de canviar, s’ha d’intervenir”, afirma Rius.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects