Les dones són derivades a clíniques privades de Tarragona o Barcelona
L’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre ha iniciat una campanya sota el lema “A Terres de l’Ebre, l’avortament a la sanitat pública”. L’Assemblea ha denunciat davant l’Hospital Verge de la Cinta la situació que pateixen les dones ebrenques que volen avortar. Dins la regió sanitària no es realitzen avortaments voluntaris pel mètode quirúrgic, motiu pel qual les dones que volen avortar són derivades a clíniques privades de Tarragona o Barcelona.
Selene Alberich, membre de l’assemblea, ha exposat la situació actualment, tot i que la Llei de l’avortament aprovada el 2010 garanteix la intervenció voluntària de l’embaràs fins a les catorze setmanes de gestació, “la veritat és que moltes dones ens trobem en múltiples impediments i barreres per exercir este dret amb garanties i sense passar per processos moltes vegades estimatitzants i paternalistes”. Alberich fa referència a la impossibilitat d’avortar quirúrgicament a l’Ebre, però també al fet que a la província de Tarragona un 40% dels professionals que poden dur a terme avortaments en la sanitat pública s’han declarat objectors.
A l’Hospital Verge de la Cinta actualment es duen a terme avortaments quirúrgics, però tan sols en els casos en què hi ha problemes de salut, tant per la mare com en el fetus. Este fet, explica Marta Sans, membre de l’assemblea, demostra que es poden dur a terme avortaments voluntaris a l’Hospital, ja que hi ha l’equipament i els professionals necessaris.
Un altre objectiu de la campanya, explica Sans, més enllà de la problemàtica de l’Ebre, és visibilitzar l’avortament i acabar amb el tabú. “Les dones que patim avortaments voluntaris, i jo diria que també no voluntaris, patim l’estigma”, denuncia. Des de l’assemblea afirmen que cal assenyalar totes les barreres que pateixen les dones quan volen avortar, fent referència a l’objecció de consciència, que en alguns cops s’aplica en tot l’hospital; la reflexió obligatòria durant tres dies “a manera de coacció” i, també, les barreres territorials.
L’assemblea, a més, reclama reforma de la Llei de l’avortament, eliminant els tres dies de reflexió obligatòria i que les dones de setze anys puguen avortar lliurement sense la intervenció dels seus progenitors.