TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

L’antiga llotja tortosina va ser la primera construcció traslladada al parc municipal

La font de la plaça de l’Ajuntament serà la segona estructura que es mou al Teodor González

Peix, oli o blat eren alguns dels productes que els comerciants tortosins de l’era medieval podien trobar a l’antiga llotja, aleshores localitzada a la riba esquerra de l’Ebre, prop d’on actualment s’hi troba el mercat. Concretament es trobava entre els carrers Llotja, plaça de la Pau i Felip Pedrell i es considera la més antiga de les llotges catalanoaragoneses i un exponent de la importància mercantil de la capital del Baix Ebre.  

La construcció de l’emplaçament es remunta al 1368 quan Pere el Cerimoniós va donar suport a la construcció després d’anys d’inquietud per tenir un porxo a la ciutat on vendre els blats que baixaven per l’Ebre. Les obres foren autoritzades per Ferran, fill d’Alfons III, com una construcció de dipòsit de mercaderies i centre de contractació, i el mestre tortosí Arnau Marco va dirigir les obres fins al 1373 quan van ser finalitzades.

Es tractava d’un tipus de llotja esquemàtica, una construcció de planta rectangular i oberta a l’exterior amb grans arcs. Durant més d’un segle va haver-hi constants reformes, ampliacions i modificacions, fins que part de l’immoble es va convertir en dipòsit de guerra i va passar a ser propietat militar a meitat del segle XVII. El 1716, amb el decret de Nova Planta, la llotja va deixar de funcionar filament com a centre de comerç a la ciutat.

El 1932 l’ajuntament de Tortosa va recuperar la titularitat de la llotja en favor del municipi i al setembre es va acordar el trasllat del porxo del blat des de la seua ubicació original fins al parc municipal Teodor González, on es troba a dia d’avui. La reedificació va ser dirigida per Jeroni Martorell i va tornar a lluir com la llotja oberta a la ciutat que en el seu moment va esdevenir un centre de comerç de l’Ebre. Al 2009 es va habilitar el recinte per albergar el seguici festiu de la ciutat i així exposar-lo amb un objectiu de mostrar els elements distintius de Tortosa.

Prompte, l’emblemàtica font de la plaça de l’Ajuntament de Tortosa també serà traslladada al parc municipal, concretament al passeig central i acompanyarà l’antiga llotja de la ciutat.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects