Les entitats animalistes xifren en un 3% els municipis catalans que organitzen festes amb bous
Les entitats animalistes AnimaNaturalis i CAS International han dut a terme un estudi sobre la despesa pública en festes taurines durant l’any 2019. Tal i com expliquen en l’informe, el 2019 és l’últim any que pot considerar-se normal, ja que al 2020 va esclatar la pandèmia i, tot i el repunt expeirmentat després, este se deu a “un preu molt rebaixat dels bous” o “subvencions públiques per garantir la supervivència de les ramaderies”. La directora d’AnimaNaturalis España, Aïda Gascón, ha declarat que “haurem d’esperar fins al 2023 per poder interpretar les dades amb més perspectiva i confirmar o desmentir un augment de l’interès de la població per aquests espectacles”. El recull de les dades s’ha fet consultant els 8.132 municipis de tot l’Estat que organitzen actes taurins mitjançant la Llei de Transparència. Un 90% dels consistoris han excedit el termini de resposta d’un mes que estipula la llei, pel que les entitats animalestes han fet ús del Consell de Transparència adequat en cada cas.
L’estudi conclou que un 22% dels municipis de l’Estat organitzen actes amb bous. Això suposa 42 milions d’euros gastats al conjunt d’Espanya. AnimaNaturalis i CAS destaquen també que han detectat “un desajust entre les xifres oficials que donen les diferents administracions autonòmiques i provincials i les que ofereix el Ministeri de Cultura, encarregat de recollir les dades”. En el cas de Catalunya, el Ministeri afirma que al 2019 s’hi van celebrar 66 espectacles taurins. El Govern de Catalunya, en canvi, diu que se’n van dur a terme 450. Un 3% dels municipis catalans destina diners a les festes taurines, una xifra molt inferior a la de la veïna Comunitat Valenciana, el territori espanyol on més se celebren estos esdeveniments. El 50% dels municipis valencians organitzen algun cop l’any alguna festa amb bous, sent Castelló la província més activa.
A les Terres de l’Ebre, comarques amb activitat taurina important degut a la seua proximitat amb la Comunitat Valenciana, Castelló i Terol, el municipi que més gasta per habitant és Alfara de Carles, que al 2019 va dedicar 39.000 euros per a una població de 376 habitants. La Ràpita és el que més va gastar en correbous, amb 68.658 euros. El dossier recull que a l’Ebre se van embolar 130 bous en 17 municipis. De bous capllaçats se’n van fer a 14 els 28 municipis taurins, uns 46 esdeveniments d’este tipus en total.