El dia 10 hi haurà una marxa exploratòria per observar com els espais condicionen la seguretat de les dones
El Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del departament d’Interior ha impulsat el projecte d’Urbanisme, seguretat i gènere, una iniciativa que persegueix l’objectiu principal d’augmentar la seguretat en relació amb l’espai públic, posant especial èmfasi en les dones mitjançant l’enfortiment de les eines disponibles per millorar l’espai públic. És per això que ha començat sessions per ampliar el coneixement i la conscienciació entorn del paper de l’urbanisme per a la societat i disposar d’una diagnosi sobre seguretat amb perspectiva de gènere que proporcione eines per al disseny de polítiques públiques de seguretat i, finalment, fer faena amb actors socials i institucionals.
Amposta serà un dels 15 ajuntaments de Catalunya que participaran en este projecte per investigar a través de marxes exploratòries i mitjançant l’estudi de l’urbanisme feminista. Serà el proper 10 de juliol a les 19h a l’Espai Dones.
Les marxes exploratòries facilitaran l’elaboració de les propostes i recomanacions de millora de la seguretat urbana amb perspectiva de gènere. Les marxes es van desenvolupar al Canadà l’any 1989 pel Comitè d’acció de la regió metropolitana de Toronto, tot responent a la violència feta contra les dones i les criatures. Són una metodologia centrada en identificar aspectes urbans relacionats amb la percepció de seguretat a l’espai públic des d’una perspectiva de gènere. Consistixen a recórrer un barri o un entorn concret amb un grup reduït per crear un ambient de confiança i segur per parlar de com afecten les violències masclistes per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la percepció d’(in)seguretat de les dones que viuen en un determinat entorn. És una eina de diagnosi, per obtenir informació sobre com respondre a esta problemàtica de les polítiques de seguretat i d’urbanisme.