Text de Laia Viñas i fotografies de Judit Camacho
“Tot va començar quan FabLab va fer una crida a tots els centre de les Terres de l’Ebre. Alumnes d’institut i cicles mitjans van venir aquí, uns seixanta. Jo els vaig entrevistar a tots i van quedar ells tres”, explica Lala Escrivà, dierctora del FabLab TE d’Amposta. Ella és la driver del projecte TianBot, és a dir, la mentora i la guia dels tres joves creadors: Maria Dols i Guillem Sánchez de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut Ramon Berenguer IV i Clàudia Jiménez de 3r d’ESO de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús. Són els guanyadors de la tercera edició del Catalunya Summit, Congrés d’emprenedoria i innovació per joves de tot el país. Però TianBot no es queda aquí, sinó que els tres joves s’estan preparant per defensar la seua creació a Madrid, a l’Audi Creativity Challenge.
TianBot és una eina pensada per ajudar les persones autistes i les seues famílies a entendre’s millor. Els creadors viatjaran a Madrid amb un pitch per exposar el projecte. El parlament comença amb Jiménez explicant la seua experiència personal amb un germà autista que té dificultats per comunicar el que vol o el que li passa. TianBot vol posar-hi solució. El dispositiu treballarà per entendre els patrons de comunicació i conducta de la persona en qüestió i traslladar-los de manera entendora al seu entorn.
Si l’equip de TianBot queda en primera posició a la competició, viatjarà a Silicon Valley al mes de juliol per treballar el prototip funcional amb professors d’Stanford University i CEO’s de les millors startups a nivell de software, així com de salut. En esta fase de la competició, el vot popular compta un 20%. Es pot votar TianBot aquí.