Vanessa Troncho va créixer a Castellfort, en el si d’una família d’empresaris. Ella ha seguit estos passos i actualment està al capdavant del projecte de T-Valley, una empresa que va nàixer al 2022. “La T de T-Valley és de Terres de l’Ebre. Volem crear aquí un ecosistema innovador amb empreses de base tecnològica, el que es coneix com a start up”. La disrupció és el factor que més valora l’empresa. “Sempre poso el mateix exemple: hi ha gent que em diu, tu em finançaries el meu projecte? Si el teu projecte té una vessant tecnològica innovadora sí, sinó no. Si vols muntar una perruqueria com totes les altres jo no la puc finançar, però si véns i em dius que tens una sòcia que sap programar amb intel·ligència artificial i que tindreu espills on les clientes podran veure el resultat final, llavors sí”.
Tot i no haver nascut a l’Ebre, Troncho va traslladar-s’hi amb divuit anys per estudiar al campus de la URV situat a Tortosa. Des de llavors que creu fermament en les possibilitats del territori, tot i que ha treballat en altres racons del país. “En temps de pandèmia vaig tornar cap aquí i vaig pensar, tot el que he fet fora, per què no ho faig a casa? Vam parlar amb empresaris, institucions, amb tothom. Com hi va haver interès, vam donar el tret de sortida”. T-Valley està format per un altre soci, Jordi Andreu, professor de la URV.
“Les Terres de l’Ebre tenen molt de potencial, i crec que no ens ho acabem de creure. És una zona amb bon clima, tenim natura, el Delta, els Ports, bon nivell de vida, no està mal comunicat, a 200 km de Barcelona, València o Saragossa… logísticament, estem ben ubicats. La universitat cada cop està posant més graus, està estimulant este pol de creixement. És un territori amb molt per aportar que ara està en fase de creixement i d’explotació. La gent jove cada vegada té més interès per quedar-se”. En les seues presentacions, Troncho sempre explica que l’actual Silicon Valley, amb qui estan constantment en comunicació, fa cinquanta anys era una zona pareguda a la nostra.