Fotografies de Judit Camacho i text de Laia Viñas
Marta Piñana té una consulta de psicologia a la seua ciutat, Tortosa, al barri de Ferreries. Allà atén pacients diversos, des de persones que volen treballar el seu desenvolupament personal a parelles que inicien un procés de teràpia.
Piñana va estudiar Publicitat, una carrera que no la va satisfer al moment d’incorporar-se la món laboral. “Vaig veure que aquella faena, aquell horari de despatx, no era per a mi, no estava contenta”. Va decidir començar a estudiar Psicologia per internet, agafant poques assignatures al principi per provar. El temari la va entusiasmar de seguida i, a través de les pràctiques obligatòries en una consulta de Barcelona, va descobrir que li interessaven les relacions interpersonals per sobre de tot. Això la va dur a cursar un màster en sexologia i teràpia de parella.
La psicòloga explica que va decidir llogar una consulta, tornar a casa i llençar-se de cap a la piscina. Els pacients van començar a arribar, sobretot a través del boca orella. Els perfils que passen pel seu despatx són molt variats, però “hi ha moltes dones que no estan contentes amb com viuen la sexualitat, que volen treballar este tema”. De manera individual, moltes acudixen a ella per desmuntar tabús socials que envolten el sexe i les relacions afectives i que acaben condicionant la manera en què viuen les relacions. “Vivim en una societat molts sexualitzada, però que només ho és de manera superficial. Hi ha moltes vergonyes, tabús, brometes… que interioritzem de petits i adolescents i que després costen molt de treure”. Parla també de les idees preconcebudes que afecten tots els gèneres: tracta homes que se senten acomplexats per no complir estàndards sexuals suficientment masculins o a qui costa obrir-se en matèria emocional.
Tot i dedicar-se a un camp que tradicionalment ha estat ocult, Marta Piñana conta que la majoria dels seus pacients compartixen l’experiència de la teràpia amb el seu entorn, o que van a la consulta sense manies. “Fins i tot a mi m’ha sorprès poder estar a mitja sessió, que truquen al pacient i ell digue que està a la psicòloga. Penso que és molt positiu”.