Fotografies de Judit Camacho i text de Laia Viñas
A Marta Abella li van diagnosticar intolerància al gluten pocs mesos abans de fer els divuit anys. Ara, amb vint-i cinc, és l’impulsora del projecte Viure sense Gluten, una empresa pròpia on crea menjar apte per a persones celíaques. Va començar pel seu compte, investigant per internet quines receptes podia fer per al seu propi consum i, a mesura que aprenia a cuinar d’esta manera, anava compartint els seus avanços al seu perfil personal d’Instagram. El feedback rebut va ser molt bo i de seguida va rebre missatges privats on li preguntaven si agafava encàrrecs.
“Em vaig obrir el perfil de @viuresensegluten. Al principi no venia, només penjava receptes. I va arribar la primera comanda, perquè jo sempre feia galetes per portar a dinar familiars, a quedades amb les amigues… i elles van ser les que em van dir que volien regalar galetes meues per nadal”. En veure que volia dedicar-se a això, Abella va posar-se a estudiar cuina i màrqueting. “Estudiar m’està agradant molt i al desembre vaig decidir fer-me autònoma. Primer cuinava a casa, però fa un mes que tinc l’obrador”.
L’espai on treballa està a Benissanet, en uns baixos que havien estat una sucursal bancària. Els ha adequat perquè facen d’oficina i d’obrador, i aquí cuina els encàrrecs que té, que són variats. Amb el focus posat sobre les receptes sense gluten, li arriben diàriament peticions de gent al·lèrgica o intolerant a altres aliments, i ella s’hi adapta. Poder oferir-los alternatives la fa feliç. Elabora de tot: pizzes, croissants, pastissos de tota mena, croquetes, magdalenes, galetes, pans… El seu dia a dia consistix en organitzar les comandes i preparar-les just a temps perquè els clients les passen a recollir. També repartix a diversos establiments de la comarca.
A hores d’ara, Marta Abella encara compagina el seu projecte vital amb els estudis, però vol seguir treballant des de Benissanet i ampliar les seues fronteres, sempre oferint un producte de qualitat i, el més important, cuidat i de proximitat. Se dedica a fer fires i a ensenyar els seus processos a les xarxes socials per a, així, contribuir a que se conegue este tipus de cuina i les opcions que tenen les persones amb intoleràncies.