Llúcia Castaño té un lloc preferit al seu poble, Deltebre, i és el camí del Sabatero. És un indret tranquil, on un caminet separa els arrossars del riu i on els arbres hi han crescut sense mesura. “De xocoteta m’hi van portar, en una classe de pintura. Des d’aquí mires la muntanya, mires el poble i mires el riu”. Des de llavors que n’està enamorada, i és un dels primers espais que va triar per impulsar el seu projecte: Tast Clandestí.
Castaño va estudiar Arquitectura Efímera i Interiorisme. “Me vaig dedicar durant vuit anys a reformar cases i feia acompanyament a un despatx d’arquitectura del poble. Llavors va venir la crisi i es van parar les obres , em vaig quedar sense faena i vaig marxar a Anglaterra”. Allà va descobrir els Bed&Breakfast, un model de turisme molt extès a altres indrets d’Europa que, quan l’emprenedora va tornar a l’Ebre, va voler importar. Així va muntar l’hostal Cling43.
Fora de la temporada turística o entre setmana, Castaño va voler posar-se a estudiar per convertir-se en sommelier. “Això ho vaig fer per afició, perquè a mi m’agrada menjar i beure. Però va venir la Covid i havia de pagar igualment les factures de l’hostal. Va ser quan vaig tenir la idea de portar la gent a llocs que no han vist mai, llocs que jo coneixia de tota la vida perquè sóc inquieta”. Així va començar a caminar Tast Clandestí, on els clients són portats a degustar vins de la zona en ubicacions desconegudes.
La iniciativa ha estat un èxit des que va donar-li forma. La sommelier remcarca que no cal ser un expert en vins per gaudir del Tast Clandestí, només estar disposat a aprendre, gaudir i descobrir paratges inesperats del territori. Se dixa inspirar pels entorns i per les persones que li demanen un tast: “No sé per què, però depèn de qui em demana de fer el tast, ja sé on l’he de portar”.