Text de Laia Viñas i fotografies de Judit Camacho
A Judith Camps l’encanta el mar. Forma part de la primera promoció de graduats en Ciències del Mar per la Universitat de Barcelona. “La gent sempre em pregunta, tu ets biòloga marina? Dic que no, jo sóc oceanògrafa, que ho engloba tot: la biologia, la física, la química, com l’arena se transporta, com se’n va… és un ofici amb una visió multidisciplinar i general del mar”. Fascinada per com els éssers vius se relacionen amb el conjunt de l’ecosistema, Camps va estudiar un màster en ecologia marina a Xile. Allà va passar gairebé tres anys amb la pandèmia pel mig.
Les restriccions durant la covid-19 a Xile van ser molt estrictes. Camps va passar gairebé sis mesos confinada. En un país nou, lluny de la família i en un context pandèmic, diu que el que la va salvar va ser adoptar la seua gossa Marraqueta, que porta el nom d’un pa xilè. Juntes han voltat mig món. “On jo estava, a la Patagònia, estàvem en quarantena. Al nord hi havia restriccions però tenien més llibertat. Amb les espècies que jo estudiava no podia anar-me’n al nord perquè no hi eren, així que en vaig buscar de noves. Al nord hi havia coralls. Vaig fer recerca per Instagram, vaig contactar tots els bussejadors de la zona, vaig preguntar on n’hi havia, on els podia trobar… i me’n vaig anar cap allà per fer el meu estudi sobre un jardí de gorgònies, un tipus de corall”. Tota sola i només amb l’ajuda i guia d’un pescador local, va submergir-se en unes aigües que li han permès ser la primera persona en descriure esta espècie de gorgònia rosada.
Ara, Camps treballa al territori. Ha viatjat per tot el món i ha explorat molts mars, a més d’haver estat reconeguda amb més d’una desena de premis a nivell internacional. Però, de moment, ha tornat a casa per estudiar l’aigua que freqüentava amb son pare de menuda, aquella que li va despertar l’amor pels coralls, els animals i l’ecosistema. Està preparant un documental sobre les gorgònies i la seua presència a l’Ametlla de Mar que presentarà al festival Pint of Science, que se celebra esta setmana que ve a diferents punts del món. Vol mostrar a la gent del territori què tenim al costat de casa i de quina manera podem ajudar a preservar-ho.