Fotografies de Judit Camacho i text de Laia Viñas
Cinta Roldán és la directora de la Biblioteca de Gandesa des de fa nou anys. Va llicenciar-se en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona, i va triar este camí perquè li agrada l’ordre, la planificació i la recerca. “M’agrada molt classificar. Anava una mica perduda, no sabia què estudiar. Desconeixia bastant la carrera, però quan m’hi vaig ficar me va encantar”. La seua incursió al sistema de biblioteques públiques va ser aquí, a la capital de la Terra Alta, quan va voler tornar al territori després d’anys a la ciutat.
Ser bibliotecària en una zona rural “és camaleònic”. Roldán explica que, en un dia, pot dedicar-se a enquadernar, a fotocopiar, fer tràmits administratius, a atendre els usuaris, ensenyar jocs als menuts… “Fem tot el que pugueu imaginar. A les biblioteques grans tenen equips de treball i les tasques estan repartides, això aquí no passa”. Tot i les complicacions, busca posar la biblioteca a disposició de la població no només de Gandesa, sinó també de la comarca.
Durant la pandèmia va decretar-se el confinament per municipis. No estava permès sortir dels límits de les poblacions de cadascú. “Hi havia restriccions que eren les mateixes aquí que a Barcelona, cosa que no tenia gaire sentit, perquè aquí som molt pocs habitants. Una persona d’Horta de Sant Joan o de Batea no podia venir a fer ús de la Biblioteca. A més, les escoles, que se doten del nostre fons per a fer moltes activitats, tampoc podien venir a recollir el material. Vam buscar una manera de fer-ho possible, vam sembrar la llavor d’un nou servei”. Va posar-se en contacte amb totes les poblacions terraltines carents de biblioteca i entre els agents de la comarca van saber trobar una solució: “la manera més viable i sostenible de fer arribar els llibres a tothom era aprofitar els viatges que fan les brigades municipals per portar les extraccions de sang de cada consultori al CAP de Gandesa. Ho vam engegar a l’octubre i ja hem servit 500 llibres”. El servei seguix en marxa.
Roldán treballa perquè la biblioteca sigue un espai obert i dinàmic per a tothom. Impulsa un grup de lectura de narrativa, un altre de poesia i un tercer feminista, estos dos últims pioners al territori. També s’encarrega de repartir llibres a domicilis dins del poble amb l’ajuda d’una bicicleta, amb la que també se desplaça cada matí a buscar la premsa del dia. És això el que li agrada de la seua faena, la proximitat que té amb els usuaris del seu servei, que molts cops se refien d’ella per dixar-se aconsellar. És un valor afegit que no trobaria en una gran ciutat.