TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Ajuntaments i entitats animen a la ciutadania a presentar al·legacions al Pla per a la Protecció del delta de l’Ebre

La denúncia es pot fer a través d’un formulari

El Pla per a la Protecció del delta de l’Ebre, elaborat pel CEDEX a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), es troba actualment en període de consulta pública fins al 5 d’abril. Des de la seua publicació, ajuntaments i entitats han criticat durament el projecte, que no hauria respectat el Pla Delta, elaborat per la Taula de Consens pel Delta.

Per este motiu, els ajuntaments del delta de l’Ebre i les organitzacions del territori s’han mobilitzat per presentar al·legacions al pla i també perquè ho faça la ciutadania. L’Ajuntament de Deltebre, per exemple, en coordinació amb la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, han posat documents d’al·legacions editables al servei de la població en general, del teixit associatiu, dels propietaris i propietàries de construccions en sòl urbà de Riumar o sòl potencialment turístic, i dels propietaris o propietàries de sòl agrícola. 

Segons Unió de Pagesos, el projecte del Ministeri proposa «no intervenir i deixar que siguen els processos naturals els qui donen forma a la línia de la costa» el que comportaria, segons el sindicat, «la pèrdua d’una gran quantitat de terreny actualment dedicat al cultiu de l’arròs». Es tracta d’una activitat que no només té un gran impacte en l’economia de la zona, sinó que també compleix un gran paper ambiental com a hàbitat per a les espècies d’au que fan vida a les zones protegides del Delta de l’Ebre.

Unió de Pagesos, a més, ha presentat una denúncia a la Comissió Europea per la infracció de dues directives mediambientals, ja que «el Pla no inclou cap avaluació de les seves possibles repercussions sobre les Zones per a la Protecció de les Aus (ZEPA) i les Zones Especials per a la Conservació (ZEC) ni preveu les mesures necessàries per a evitar el deteriorament  d’aquests hàbitats». El sindicat ha posat la denúncia a l’abast de les entitats i les persones individuals que es vulguen sumar a la protesta a través del següent formulari enviant-lo per correu electrònic a sg-plaintes@ec.europa.eu.

Associació Sediments, GEPEC-EdC, Picampall, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Ecologistes en Acció de Catalunya, Plataforma en Defensa de l’Ebre i Associació Moviment Social Delta de l’Ebre també han presentat al·legacions de forma conjunta. Les organitzacions independents reclamen, entre altres punts, que s’incloguen i prioritzen els projectes pilots de gestió de sediments des de l’embassament de Riba-roja fins a la desembocadura. A més, demanen una moratòria que impossibilite nous embassaments, regadius i qualsevol nova activitat extractiva al riu, tot revisant i reduint les extraccions que ja existeixen. 

El Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) també està recollint al·legacions de la ciutadania pels diferents municipis del Delta. Anuncien les recollides a través de les seues xarxes socials.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects