Fotografies de Sarah Pérez
El dimecres 5 de juny, Tortosa va acollir una processó en el context de VII Fòrum Cultura i Ruralitats de Tortosa, organitzat pel Ministeri de Cultura. Dirigida per l’artista tivenysà Josep Piñol i comissariada per Rosa Cerarols, Pep Espelt i Eduard Finestres, membres del col·lectiu Konvent, l’obra s’anomenava La Gran Bacanal i va constar de dos actes.
Santa Baldana va ser el nom del primer acte i també el de la reproducció d’esta nova santa ideada per l’artista. “Després que Rosa, de Konvent, me contactés, una nit vaig posar el cap al coixí i Santa Baldana em va travessar. Vaig dir, ja està, ja ho tinc. Vaig escriure la proposta aquella mateixa nit”.
El trajecte va poder-se fer gràcies a vuit portadors que van traslladar Santa Baldana des de l’Auditori Felip Pedrell fins al Parc Municipal Teodor González. La coreògrafa i ballarina Sònia Gómez va acompanyar la rua, així com la Banda de la Lira Roquetense. Entre tots van donar vida al relat de Santa Baldana, que a través de la dansa i la música va portar la bonança i els aliments en una època de fam. Va convertir les pedres en baldanes, símbol de prosperitat, i els habitants de la zona ho van celebrar amb vi i menjar mentre la santa ballava al seu voltant.
En el segon acte, titulat El Miracle, els portadors van col·locar la imatge al centre de dues taules calcinades i la performer Sònia Gómez va representar el moment en que les pedres es tornen baldanes, assenyalant l’inici del dinar i l’homenatge a Santa Baldana. L’objectiu de l’obra era fer replantejar al públic el concepte de l’abundància i els excessos materials. Al dinar hi van participar 250 persones inscrites prèviament.
En un comunicat per a la premsa, l’artista fa referència a la polèmica que ha rodejat el projecte, declarant que el que ell vol és “cooperar en la revitalització de l’art popular i la integració de l’art contemporani en les festivitats tradicionals. La creació de Santa Baldana i la veneració per ella que expressa l’obra és conseqüència de la voluntat d’usar una simbologia popularment acceptada i situar-la en un context actual. En cap cas pretenem convertir este recurs visual en una ofensa a la Verge de la Cinta”. Destaca també que la santa no és la reproducció de cap altra imatge ja existent. El rostre és original i el vestuari és creació de la dissenyadora Laura Bautista.
2 comentaris
Santa Baldana és miraculosa.
Se m’ha aparegut aquí a Buenos Aires i ens ha regalat baldanes per evitar la gana que ens deixa Milei
Fastigós i vomitiu, a Tor se lo diu art avui en dia. Sempre fent burla i escarni dels cristians i les nostres tradicions religioses. Amb els musulmans no us hi poseu, no. No fós cas que tingéssim un ensurt al dia següent . Ni amb els jueus tampoc feu burla. Ni amb els budistes o altres religions. Ja estem farts. I això qui ho paga?? Espero que no sigui amb diners públics. S’hauria de denunciar, hauria de ser delicte, la veritable art/cultura és respectuosa i no ofèn els sentiments de ningú. Recordo que el segon manament de la llei de Déu diu que “no prendràs el nom de Déu en va”, això inclou totes les ofenses i burles públiques i privades a Déu, sants, Església i sacerdots i religiosos…