TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

12 anys de l’incendi d’Horta de Sant Joan

L’incendi va provocar la mort de 5 bombers

El foc va començar el 20 de juliol del 2009 al barranc dels Cubars. En només 24 hores van cremar més de 800 hectàrees, 87 de les quals se trobaven dins del Parc Natural dels Ports. En esta situació alarmant, un dia després de l’inici de la crema, sis bombers van quedar encerclats per les flames en una zona muntanyosa d’accés difícil. Quatre dels bombers van morir allà mateix, el cinquè a l’hospital amb el 50% del cos cremat i només hi va haver un supervivent.

La importància de la preservació d’una zona protegida com la dels Ports i la proximitat del foc amb les poblacions d’Horta de Sant Joan i Prat de Comte van fer d’este incendi un dels més recordats i traumàtics per als habitants de la zona i també per al conjunt del territori català. El 24 de juliol se va donar el foc per controlat, tot i que no se va extingir completament fins al 4 d’agost.

L’origen de l’incendi va ser una foguera que van començar dos joves, detinguts els gener del 2010. Van reconèixer els fets però van argumentar que havia estat un accident, confessió que desmuntava la primera hipòtesi plantejada per Interior, que deia que l’origen havia estat un llamp. Avui s’ha sabut que els dos acusats han acceptat penes de presó de 4 i 3 anys i 9 mesos de presó i no hauran d’anar a judici. La Generalitat els reclama els dos milions d’euros que ja han donat a les famílies de les víctimes com a indemnització i se’ls demanen gairebé 9 milions d’euros més.

L’incendi d’Horta va promoure canvis en el protocol d’actuació dels Bombers de la Generalitat. Les cinc morts van fer que s’aprovés un paquet de mesures tècniques per millorar la seguretat dels bombers i la prioritat va dixar de ser l’extinció de les flames. S’opta per dixar cremar més territori si això fa que les estratègies siguen més fiables.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects