‘Parlaments d’aigua’ és un projecte de la deltebrenca Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño
El projecte Parlaments d’aigua: Arquitectures ecosocials projectives d’Eva Franch Gilabert, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño ha guanyat el procés de selecció, convocat per l’Institut Ramon Llull, per a la participació de la cultura catalana al programa Eventi Collaterali de la 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia. Mitjançant l’arquitectura, el projecte aborda l’estudi de les relacions codependents entre humans i no humans i els sistemes hídrics sobre els quals se sustenten, per proposar escenaris de futur esperançadors. Parlaments d’aigua es divideix en tres etapes diferenciades, que constitueixen tres espais de recerca, investigació i difusió interdependents.
La primera és Atles: Arquitectures d’aigua, una base de dades en creixement constant a la cerca d’aquelles situacions que, des d’un punt de vista hidrològic, siguin d’interès tant en l’àmbit català com internacional. La segona és Laboratori de futurs, on es produiran els continguts tant materials (instal·lacions, maquetes, dibuixos, diagrames) com immaterials (vídeos, activacions sonores, webs) dels casos d’estudi seleccionats des de l’Atles i que posteriorment seran presentats a la Biennal. La tercera és Exposició, que presentarà de manera experiencial tant el material de l’Atles com el resultat dels Laboratori de futurs.
La 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia està dirigida per l’arquitecte, enginyer, activista i professor del Massachusetts Institute of Technology, Carlo Ratti (Torí, 1971), que ha escollit com a temàtica Intelligens. Natural. Artificial. Collective. Segons ha exposat Ratti: “El títol Intelligens està relacionat amb el terme modern “intel·ligència”, però també evoca un conjunt més ampli de significats associats. De fet, la síl·laba final, “gens” fa referència en llatí a “gent”. Apareix així una nova arrel que suggereix un futur d’intel·ligència que sigui inclusiu, múltiple i imaginatiu més enllà de l’enfocament limitant actual de la IA.”
Eva Franch Gilabert és arquitecta, comissària, investigadora i educadora amb seu a Barcelona, Praga i Nova York, Franch és professora a la UMPRUM, l’Acadèmia d’Arts, Arquitectura i Disseny a Praga i ha estat Directora de la AA Architectural Association de Londres, Storefront for Art and Architecture a Nova York i professora a Cooper Union, Princeton University, GSAPP Columbia University, Rice University, SUNY Buffalo i IUAV Venice. El seu treball com a pensadora, activadora de comunitats i directora d’institucions i projectes des de perspectives pioneres l’ha convertida en una de les veus més influents de la comunitat internacional de l’arquitectura. Recupera aquí la seua entrevista a A Prop.