Ja fa mesos que Lo Vora Bar de Sant Jaume d’Enveja acull, cada dos dissabtes, un vermut literari feminista on es parla de llibres en un ambient segur i obert. Roser Arques, de Deltebre, és una de les impulsores del projecte, que va nàixer per telèfon, a partir de les trucades que es feien amb Jenny Llorach, una altra de les impulsores. “Arran d’una trucada personal, vam començar a xerrar i Jenny em va dir, m’estic llegint este llibre, i a partir d’aquí jo li deia quins m’estava llegint jo i ens els anàvem passant per Whatsapp. Ens vam plantejar liar-ho més i convocar més gent, perquè si natros teníem esta necessitat de compartir les lectures, segur que hi havia més gent a qui li passava“. Les dues ja formaven part de la Comissió Feminista de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. Van convidar a les companyes i a altres dones que podien estar interessades en reunir-se i xerrar de literatura, i al juliol del 2023 es va donar per començat el vermut literari feminista.
“La primera trobada ja va ser genial. Allà vam parlar de com ens agradaria que funcionés el projecte. Per exemple, natros no volíem que la gent se sentís obligada a llegir la lectura. Volíem que tothom pogués venir i participar del vermut tant si s’han llegit el llibre com si no. Al final, creiem que és important crear un espai segur on qualsevol persona pugue apropar-se a escoltar les altres companyes. També per fer xarxa entre natros, poder ajudar-nos, si alguna té alguna problemàtica”. Així, la iniciativa està concebuda com un espai segur on fer comunitat, estretir lligams i parlar de temes que les preocupen a totes.
Els llibres que escullen són, gairebé sempre, escrits per dones. “Anem canviant de temes, però tots van lligats a les dones i són de temàtica feminista”, conta Arques, tot i que el vermut està obert també als homes. “Vam decidir que seria un grup mixt, és una qüestió que ens vam plantejar a mesura que anàvem funcionant. És a dir, poden venir-hi homes i en venen uns quants, i de moment, ens hi sentim còmodes”.
Una desena de persones formen part d’este moviment sense pretensions que vol assemblar-se a una xerrada entre amigues, els diumenges prenent alguna cosa. No es limiten només a comentar llibres, sinó que experimenten amb totes les formes creatives existents. De fet, en la primera reunió, una de les lectores va acabar adaptant l’obra que van comentar al teatre. Es tracta de Judit Beltri amb l’obra Atarantades, que versiona el llibre Yeguas exhaustas (2023, Pepitas de calabaza), de la castellonenca Bibiana Collado.