La Pastisseria Els Perxis de Flix ha estat seleccionada com a finalista en la segona edició del concurs Millor Bombó Artesà d’Espanya 2025, organitzat pel Grup Vilbo, editor de la revista especialitzada en pastisseria i fleca Dulcypas. El certamen es va celebrar el passat 31 de gener i va reunir 34 finalistes en una gran final a Sant Cugat del Vallès. Des d’aquell dia que Llorenç Peral Descarrega oferix els bombons guardonats i altres variacions perquè els veïns del poble els puguen gaudir.






Peral acaba de fer vint-i-nou anys. La pastisseria sempre li havia cridat l’atenció. La seua iaia feia pastes i magdalenes a casa, però ningú més de la família tenia esta vocació. Quan va arribar el moment d’escollir professió va donar-li una oportunitat a la pastisseria i no es va equivocar. “He tingut sort que m’han ensenyat bé i he tingut bons mestres, però la pastisseria és un camp bastant difícil. Si no es segueixen uns passos concrets no funciona, i més en bomboneria”, explica Peral. Ha passat per la Casa Cacao de Girona, propietat dels germans Roca, o per Mas d’en Bruno, al Priorat.
Però la pastisseria Els Perxis li tenia el cor robat. Va avisar els propietaris que estava interessat en agafar-los el relleu quan es jubilessen, i des del passat octubre que el negoci és seu. El local conserva l’essència de les botigues de dolços de sempre, amb les parets de paper verd i les vidreres plenes de pastes i bombons. Peral compartix esta aventura amb la seua parella, Irene Sabaté Torreblanca, que s’encarrega de l’atenció als clients.









El pastisser comença a treballar al voltant de les set del matí. Seguix algunes de les receptes tradicionals dels antics propietaris i vol conservar les pastes típiques de sempre, però mirant cap al futur i donant a Els Perxis el seu propi toc. Els bombons finalistes ja es poden aconseguir a la pastisseria. Estan elaborats de manera artesana amb una xocolata de la República Dominicana amb tocs florals. Hi afegix un gelificat de gingebre, llima i llimona, i també ha creat una varietat de xocolata blanca, maduixes i mel.





A Llorenç Peral li encanta la vida al poble. El somni de treballar sota els porxos de pedra del Carrer Major ja és, per fi, una realitat.