Enric Ubalde Julià, de Corbera d’Ebre, n’és l’impulsor
Ara fa dos anys, Enric Ubalde Julià, de 31 anys i veí de corbera d’Ebre, va decidir engegar el projecte Marcats pel 38, una empresa que vol posar en valor els espais i el patrimoni més oblidats de la Batalla de l’Ebre. Amb voluntat social, Marcats pel 38 oferix rutes guiades per racons que no s’han explotat de manera turística o educativa fins ara per tal d’entendre fins a quin punt el territori seguix marcat pels fets ocorreguts durant la Guerra Civil. Enric Ubalde ho fa des de la proximitat, perquè tal i com explica, esta batalla ha format part de la seua vida des de sempre. De fet, son padrí ha entrevistat gent de la comarca de la Terra Alta durant quaranta anys que li contaven com era el dia a dia en temps de guerra.
“El que ens diferencia d’altres empreses és que nosaltres ens hem criat aquí. Al final, el meu vocabulari és el de molts iaios, moltes iaies… evidentment, m’he format per altres bandes, però el discurs és local, és el d’una persona que ha nascut aquí, que s’ha criat aquí i que estima la Terra Alta i la seua història. Literalment, natros hem crescut entre trinxeres, refugis, metralla, restes humanes…”. Per a ell, el fet d’haver tingut una relació tan propera amb espais on es va lliurar la Batalla de l’Ebre, ha estat clau en l’inici de la seua empresa. Educador social de professió, ha volgut des del començament que hi participés el major número de gent possible. “El caràcter del meu projecte és de caire social, de dignificació d’espais que estaven a punt de quedar en l’oblit… volíem que tingués esta part de recuperació de patrimoni, de lluitar per ell”.
De cara als visitant, Ubalde creu que és vital que la gent pugue apreciar els racons de la batalla tal i com van quedar immediatament després de la guerra. “Era una responsabilitat que la gent pugués tenir accés a veure estos espais que històricament són molt importants però com no eren gaire accessibles, era complicat portar-los-hi. Natros creiem molt necessari que es puguen veure tal i com han quedat després dels combats, cosa que ens ajuda a explicar-los”. Les visites més habituals són a les zones dels Barrancs a Vilalba, la zona defensiva que separava Catalunya i Aragó abans de la Batalla de l’Ebre, la zona dels Cucuts, Cavalls… racons que van veure dies vitals per a la història del país i que han quedat en un segon pla durant dècades.