L’abandonament del terme boscós està provocant l’esfondrament d’esta arquitectura
El seu nom fa justícia a la gran part de terme boscós de Tivenys. Els dos creadors del nou centre d’estudis ‘Territori Inhòspit’ fa anys que recorren quilòmetres als afores de Tivenys per cercar elements de pedra seca.
Sisco Besalduch i Javi Mauri són els impulsors de ‘Territori Inhòspit’, un projecte que va néixer de manera gairebé innocent amb la documentació de diferents construccions i, que ara, ha esdevingut centre d’estudis. La seua recerca ha picat la curiositat d’administracions i entitats, com és el cas de l’Ajuntament de Tivenys o l’Institut Ramon Muntaner.
Besalduch explica que “ja fa un parell d’anys que recorrem les muntanyes de Tivenys i que treballem de forma desinteressada per documentar les múltiples construccions que hi ha“. A hores d’ara ja tenen més de 800 construccions geolocalitzades i fotografiades. El seu treball consisteix en localitzar i documentar cocons, xavalls, fornets per cuinar, molins d’oli i cereals, cisternes, soplujos, amagatalls, comunes, lloses de rentar roba, casetes de pedra seca, corrals i paridores, camins de ferradura i lligallos, escales integrades als marges o de lloses, etc. Tota la informació recollida es troba en una base de dades digitals en un aplicatiu online que s’espera que sigue públic aviat.
En el seu temps lliure Besalduch i Mauri han estat endinsant-se pel bosc per trobar qualsevol mena de construcció dels avantpassats de la població. Molts cops, afirma Besalduch, “és gairebé impossible accedir a segons quina zona” i fins i tot “per descobrir alguna construcció hem hagut de tornar dos i tres cops”. L’abandonament de la zona és una de les grans problemàtiques que es troben, ja que la vegetació ha comportat l’enderroc d’aproximadament un 5% de les construccions, lamenta el tivenysà.
Finalment, l’agost del 2021 van aconseguir constituir-se com a centre d’estudis per tal de “realitzar un recull de la història més recent de la població, de la Serra Cardó-Boix i les Terres de l’Ebre. L’objectiu a partir d’ara, declara Besalduch, és obtenir fons “per poder contractar un antropòleg i un historiador per continuar descobrint construccions i, a més, seguir recopilant informació” per tal d’entendre com vivien els avantpassats.
Durant este temps des de Territori Inhòspit han estat organitzant diferents rutes guiades de forma altruista, ja que la finalitat del projecte és facilitar l’accés al patrimoni. Tant és així, que un dels objectius és poder desenvolupar una guia de muntanya amb diverses rutes perquè tothom puga gaudir d’este patrimoni de Tivenys, poble destacat en la pedra seca.