Sara Ismael treballa en un taller al costat de casa, a Tortosa, rodejada dels seus animals. El seu estudi, Saisan Ceràmica, va obrir portes fa cosa d’un any. Ella havia fet ceràmica des de menuda, a les activitats extraescolars. Va saber des del principi que li agradava, però quan va començar l’institut va abandonar esta afició per reprendre-la anys després, al 2019, de la mà dels professors de l’Escolta per l’Art i la Cultura. Abans, Sara havia impulsat el projecte Wacapaka, que mescla art i disseny al nucli antic de la ciutat.
Allà, Sara, va cursar un grau en ceràmica que li va permetre recuperar els coneixements que havia après de xiqueta. Va aprendre a dominar el material i a confeccionar motlles per poder produir quantitats més grans de producte. Actualment, seguix fidel a estos processos i confecciona cada peça a mà, prescindint del torn, per després construir un motlle que li permeti fer més unitats del producte.
La seua primera oportunitat laboral va arribar a través de l’Escola, al final de la seua formació. Una assignatura consistia en trobar una empresa i dissenyar i produir un objecte que suplís alguna necessitat. El negoci escollit va ser Villa Retiro, el restaurant xertolí amb una Estrella Michelin. Sara explica que el procés de creació va consistir en parlar amb el xef i propietari, Fran López, per captar l’essència del lloc. Així va acabar creant un plat que imita la forma del ficus de l’entrada a l’hotel, que també va adaptar a les necessitats de la sala: el disseny està pensat perquè sigue apilable fàcilment i perquè els cambrers el retiren de la taula sense problemes. Des de llavors, ha produït vaixelles per a altres restaurants de la zona, com Lo Pti d’Agustí o l’Algadir del Delta.
Fa un any, quan començava a donar a conèixer les seues primeres peces, Sara va decidir muntar una parada a la Fira de la Terrissa de la Galera. Allà, moltes persones se li van acostar per demanar-li si feia tallers. En veure esta demanda, Saisan se va obrir al públic i des de llavors que Sara rep gent al seu estudi, on els dona un tros de fang i les eines i el guiatge perquè acaben creant una peça des de zero. Conta que el tipus de públic que valora una experiència així és molt variat. Ha acollit comiats de solters, taller en família, de grups d’amics… Els participants modelen una peça, la decoren i Sara s’encarrega d’esmaltar-la i posar-la a coure. El seu forn té una història ben particular. És el mateix en el que ella coïa les seues peces quan era petita. La seua professora el venia i ella el va comprar, tancant així un cicle que mostra que ella i la ceràmica sempre s’han entès.
Les seues creacions estan disponibles al web de Saisan Ceràmica.
1 comentari
Gran reportaje. Una trayectoria personal y profesional admirable. No puede haber nada más satisfactorio que dedicarte a lo que es tu vocación desde niña.
Enhorabuena Sara!