Roquetes està d’aniversari. El proper dilluns farà 175 anys que és una ciutat independent amb un programa d’activitats diverses que s’estén de l’11 fins al 14 d’abril. Les activitats inicien el divendres a les 10:00 h amb la inauguració del Mural 175è Aniversari Roquetes a la façana posterior de les piscines municipals. A les 22:00 h està programat al Pavelló Poliesportiu el musical Egofèmina, de la companyia Feel Dance Entertainment, que repassa el paper de les grans dives del pop dels últims anys i explica una història d’empoderament femení.
Dissabte al matí se celebra la divuitena Trobada de Puntaires de Roquetes a l’Hort de Cruells, on l’Associació de Dones s’encarregaran de l’elaboració de cocs i pastes. A les 22:00 h, al Pavelló Poliesportiu, actuacions del cantautor Joan Rovira i l’orquestra La Fiesta. El diumenge al matí és el torn de la Banda de Música de la Lira Roquetense i la Banda de Música Municipal de Tortosa, que ajunten forces per al Gran Concert 176 anys d’història de Roquetes, i a les 18:00 h al Pavelló, festa infantil amb La Colla Pirata de Pepet i Marieta. I dilluns 14 d’abril, la Cia Sinergia és l’encarregada d’estrenar la recreació històrica teatral De Roquetes vinc, que rememora el primer dia de la ciutat com a municipi independent de Tortosa.

L’inici de tot
L’emancipació de Roquetes té lloc a mitjans del segle XIX. “Des del punt de vista històric, sí que tenim clar que, en aquella època, a Madrid tenien la idea de crear nous municipis arreu de l’Estat”, explica Sisco Ollé, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Roquetes. “No sabem com ni per què, però esta notícia arriba a Roquetes i de seguida es parla que tingue una municipalitat a banda de Tortosa”. Però els inicis no van ser fàcils. “Per tirar endavant un municipi nou es necessiten diners. Segurament, el primer consistori va haver de posar diners de la seua butxaca per arrencar”. La figura al capdavant d’estos primers anys de mandat és Ramon Bosch, conegut com el catalán perquè provenia de Reus.
Ollé recorda que hi ha una altra llegenda que no pot descartar-se, tot i que amb incongruències. S’explica també que la reina Isabel II, viatjant de València a Barcelona, va passar per Tortosa i va trobar les muralles de la ciutat tancades. Volent fer nit a algun lloc, Bosch li va oferir casa seua, cosa que ella li va agrair fent Roquetes independent. “Hagués estat estrany que això passés, perquè les muralles d’una ciutat com Tortosa mai haguessin estat tancades per a Isabel II. Sí que consta que el primer alcalde roquetero tenia una finca a tocar de Tortosa, així que no és impossible que trobés el carro reial i que això passés. De fet, esta mateixa casa de Bosch va ser l’ajuntament de la ciutat durant els primers anys de la seua independència”, conta Ollé. Un altre rumor s’entrellaça amb la història de Roquetes. Hi ha una versió que relaciona amorosament la reina amb el capità de la Guàrdia de Corps. Ell era natural de Roquetes, i la seua condició d’amant va fer que Isabel II convertís el seu origen una ciutat que no depenia de cap altra. Esta versió, però, conjuga amb el desprestigi que va patir la mandatària per les seues relacions extramatrimonials.
Ara, quan fa 175 anys dels fets, Roquetes ret homenatge als primers governants amb una programació pensada per a tots els públics. “Gràcies a ells estem celebrant este aniversari, i amb estes celebracions volem recordar estes persones i l’esforç i sacrifici que van haver de fer”, conclou Ollé.