Al 2018, a Amposta va nàixer la iniciativa l‘Escola del Cuidar amb el propòsit de donar suport a les cuidadores no professionals que atenen de manera continuada persones en situació de dependència o discapacitat. Els professiona del CAP del municipi, l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Montsià (AFAM) i els Serveis Socials de l’Ajuntament van adonar-se de la càrrega que arrossegaven les cuidadores no professionals de pacients amb demència, és a dir, les seues parelles, filles o persones amb altres lligams personals que se’n feien càrrec. Són labors normalment associades a les dones, que assumixen tasques físiques però que també els acaben comprometent la salut mental. Així, es va donar inici al programa, que volia posar estes persones al centre per ajudar-les a gestionar les seues emocions i donar-los eines per al dia a dia.
Este servei es dona també a Tortosa, on hi participen els professionals dels CAP Tortosa Est i Tortosa Oest, l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tortosa i l’Associació de Familiars d’Alzheimer de les Terres de l’Ebre. “L’Escola del Cuidar té la singularitat que les persones depenents han de tenir algun tipus de deteriorament cognitiu. Pot ser una demència o les conseqüències d’un ictus, per exemple. Este és el procediment que se seguix a les dues zones de Tortosa. Quan hi ha demanda i els professionals volen impulsar el projecte, l’Escola del Cuidar comença, i consta de nou sessions”, explica Carla Juárez, psicòloga sanitària i integrant d’estos equips. “Procurem que este pacient, que té una sobrecàrrega pel fet de cuidar, tingue eines perquè la gestió de la persona depenent sigue més adequada. Per exemple, jo, com a psicòloga, porto dues sessions juntament amb una altra companya psicòloga. Treballem el dol, la relaxació, tècniques de respiració… ”. Els professionals de l’atenció primària es distribuïxen les sessions, de manera que els pacients poden rebre formació sobre higiene postural, cures, nutrició, recursos socials i comunitaris i demències.
Els grups solen acollir unes dotze persones i són totalment gratuïts. Anna Fabra, una de les participants de programes anteriors, afirma que l’experiència va ser molt positiva. “No tenia prejudicis a l’hora d’anar-hi, la decisió era molt clara: havia d’anar-hi i aprendre coses que em puguessen ajudar”. Fabra es va sentir identificada amb la resta dels seus companys, però també alleujada. “Primer vaig veure que la meua mare, la persona que jo cuidava, no estava en el mateix estat tan avançat com els familiars de la resta. Però això em va ser molt útil, perquè va arribar el moment en què sí que ho va estar. Sentir i veure el que ells explicaven va ser una preparació”.
Un dels objectius és que les cuidadores puguen sentir-se importants, que no s’abandonen en pro de la persona cuidada. “A cada sessió ens recordaven que les cuidadores ens havíem de cuidar, tenir-nos en compte, descansar… Que no ens havíem d’abandonar ni deixar de fer el que necessitàvem. I això anava calant”. Fabra, a més, creu que va aprendre sobre la vida en general, sobre seguir endavant tot i les circumstàncies adverses i a escoltar-se sempre a un mateix.
L’Escola del Cuidar està present en diversos municipis com Amposta, Benifallet, Móra la Nova, Gandesa, la Fatarella, Batea i Horta de Sant Joan. Si tens una persona amb demència o deteriorament cognitiu al teu càrrec i necessites ajuda, pots demanar-la al metge/ssa de capçalera. Ell/a et derivarà al programa i et donarà el suport i l’acompanyament que necessites.