Dos terraltins filmen un documental sobre la figura del ‘cinero’ de Bot
Jaume Martell (1997, Corbera d’Ebre) i Toni Viña (1997, Bot) estan fascinats per la figura del ‘cinero‘ de Bot, Josep Mulet. És per això que estan immersos en la gravació del documental Quan s’apaguin els llums, que va començar a caminar el desembre passat i finalitzarà, si tot va bé, a principis del 2025. Tots dos s’han format en el món del guió, l’audiovisual i el periodisme, i s’han llençat de cap a este projecte després de fer-se amics quan eren menuts i retrobar-se a Barcelona, on han estudiat i residixen mentre busquen faena.
La figura de Mulet desperta passions. Després de dècades al capdavant del cinema de Bot, les generacions més joves el reivindiquen. Ho fan Ivan Massagué i Úrsula Agut amb el festival de cinema in-FCTA, que van iniciar inspirats per ell. Per a Viña, Mulet també ha estat una constant en la seua vida, i sobretot recorda la impressió que li feia de petit. “Personalment, a Josep l’he conegut des que tinc ús de raó. Al capdevall sempre ha sigut el ‘cinero’ del poble, i ja quan amb vuit o deu anys anava al cine durant el cap de setmana, ell sempre estava a la porta de la sala abans de cada sessió, recomanant-te la pel·lícula amb el seu clàssic “Esta és bona, és bona”, de la mateixa manera que, en acabar-se la sessió i quan la gent ja marxava cap a casa, et preguntava si la pel·lícula t’havia agradat i et regalava algun pòster”. El director creu que, precisament, estos records van ser la llavor d’este documental.“’Segurament va germinar al llarg de la meva infància, a través de tots els símbols que comentava abans que envolten la figura de Josep. Recordo amb fascinació veure’l arribar, tot mudat, aparcant el cotxe imponent i obrint la sala de cinema per preparar la sessió; aquesta percepció, on Josep se’m figurava com una espècie d’estrella de Hollywood, més tot el que vaig viure al llarg dels anys dins la sala de cinema, que per a mi era un espai totalment màgic on poder escapar de la realitat, van anar calant en mi”.
Quan Martell i Viña van proposar-li la idea de fer el documental, Mulet va estar-hi d’acord de seguida, però van acordar que també es faria un repàs de totes les sales de cinema que ha tingut Bot al llarg de la seua història. Per això, a Quan s’apaguin els llums hi apareixen “testimonis de primera mà, que tenen relació amb el poble o que hi viuen: historiadors, escriptors, realitzadors, empresaris cinematogràfics, antics acomodadors de les sales de cinema del poble, etc. Ells mateixos, i alguns veïns més, ens han aportat gran part de la informació històrica que necessitàvem per engegar el projecte, tot i que després l’hem contrastada amb professors d’història especialitzats en cinema del tarragonès”.
Per acabar l’obra, els joves realitzadors han obert un Verkami, ja que totes les despeses del documental han anat al seu càrrec i ara han obert esta via per poder seguir treballant-hi. La inspiració que senten arrel de treballat amb el ‘cinero’ de Bot els ha traspassat i tenen clar que volen seguir endavant amb el projecte. “Vam començar amb la sensació que ens tiràvem de cap en aigües desconegudes, però ho volíem fer sí o sí, ja que en un panorama audiovisual tan sobresaturat com el que hi ha avui en dia, creiem que era l’única forma factible de veure materialitzades les nostres pròpies idees i inquietuds”. Es poden fer les donacions aquí.