TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

No anem bé, president

Per Tots Som Poble, associació antitaurina

Fa uns dies, a Catalunya Ràdio, van fer una entrevista al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Entre altres coses, li van preguntar sobre els correbous o festes amb bous. És un tema molt present des de fa dies a Catalunya per imatges que va gravar i difondre Anima Naturalis de les festes amb bous que s’han anat celebrant en alguns pobles de les Terres de l’Ebre. Són imatges que no han deixat indiferents milers de catalans, que no podien imaginar que les festes de bous embolats o capllaçats foren tan cruentes per als animals.

La resposta del president davant dels correbous ha sigut que «no creu que s’hagin d’imposar prohibicions als correbous, sinó que hem d’avançar en matèria de benestar animal i evolucionar des dels àmbits on es fan aquestes tradicions»; i ha conclòs que «és un procés que ha d’anar avançant, però si és vist com una imposició de Barcelona, no ens en sortirem«.

L’associació Tots Som Poble es mostra sorpresa per unes declaracions tan desafortunades i ambigües, si les comparem amb les dels dos anteriors presidents de la Generalitat, Carles Puigdemont i Quim Torra, que van dir que estan en contra del maltractament animal, siga l’animal que siga, i, per tant, també dels correbous.

Neguem la major i no entenem per què el president parla d’una imposició de Barcelona. Amb aquestes declaracions es dóna la imatge que el Parlament de Catalunya només mira pels interessos de l’àrea metropolitana. Cal recordar que el Parlament és un òrgan legislatiu, on estan representats tots els catalans, també els de les Terres de l’Ebre. Que físicament estiga a Barcelona és intranscendent.

Quan el Parlament va aprovar la llei 34/2010 que prohibia els toros a Catalunya, amb la desgraciada excepció dels correbous, que eren inclosos dins l’apartat de cultura, als partidaris dels correbous no els va saber gens de greu que la llei vingués de Barcelona. Per què, doncs, si ara s’aprova la Legislació Popular (que demana prohibir les modalitats més cruentes per als animals, com són els bous embolats, els capllaçats i els bous a la mar) que han presentat els grups parlamentaris de la CUP i els Comuns a petició de l’agrupació Prou Correbous, formada per diversos grups animalistes, entre els quals hi ha Tots Som Poble, ho hem de viure com una imposició des de Barcelona? No anem bé, President.

Als nostres representants polítics els demanem valentia per a votar al Parlament allò que la immensa majoria de catalans volen, car són els nostres representants. Més del 80% de catalans volen que es deixen de fer festes amb animals, i aquí entren les festes amb bous. Especialment les més cruentes, com els bous embolats, capllaçats i a la mar.

Pensem que la societat ha anat canviant en aquests últims cinquanta anys, i coses que abans es feien als animals i eren vistes com a normals, ara estan penades per llei. Per què la majoria d’animals del nostre entorn tenen dret a viure sense patiment ni escarni, i als bous se’ls pot fer patir impunement? Algú pot pensar que portar dues boles de foc prop dels ulls no els estressa ni els causa ferides? I els capllaçats, lligats fortament per les banyes i arrossegats per gent que crida i els empaita, penseu que no pateixen? I quan, fugint de l’escarni de la gent, no veuen més escapatòria que tirar-se a la mar, penseu que no pateixen?

La societat evoluciona i les tradicions s’han d’adequar als canvis socials. No ens serveix l’excusa que, per ser una tradició, s’haja de mantenir, encara que estiga demostrat que els animals pateixen molt durant els correbous. Volem un país diferent, on prevalguen valors de respecte, d’empatia, de solidaritat i de no-violència cap als altres éssers vius amb els quals compartim el medi on vivim.

No creiem que els correbous es puguen considerar cultura, perquè cultura és tot allò que aporta valors positius a les persones, i estem convençuts que els correbous només són una forma més de diversió per a alguns, sense cap aspecte positiu més. Al temps que vivim, podem divertir-nos molt sense haver de maltractar ni molestar cap animal.

Facebook
WhatsApp
Twitter

5 comentarios en “No anem bé, president”

 1. Susanna Adell Chavarria

  És una barbàrie tot i la imatge d’una societat incívica i deshumanitzada, i sóc de les Terres de l’Ebre i em fa vergonya i impotència que ho hagi de suportar.

 2. Matilde Font i Ten

  Espero que els nostres representants al Parlament siguen valents i aproven la Legislativa Popular presentada on es demana acabar amb els bous embolats, capllaçats i a la mar. Només faran realitat el que més del 80% dels catalans volen. Serà la manera de demostrar que escolten a la ciutadania.

 3. David Serramitjana

  Les Terres de l’Ebre no són Taurines tal i com volen fer creure.
  Però la tauromafia sap molt bé com tenir colladets i acollonidets als «polítics».
  Força Tots som poble!!!
  Gràcies per donar veu als animals i a les persones q estan en contra dels correbous.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects