Lo Consorci d’Aigües de Tarragona acumula milers de metres cúbics de sediments de l’Ebre anualment. Són sediments decantats de l’aigua que porten les canonades que transvassen part de l’Ebre a Tarragona. On fan cap este munt de tones de sediments que haurien d’arribar al Delta de l’Ebre? Al 2015 va sortir a la llum que se’ls emportaven a Castelló per a refer canteres. També se va dir que farien un bypass per retornar estos sediments al Delta a través del Canal de reg de l’esquerra de l’Ebre, que és lo més proper a la planta del CAT de l’Ampolla. Però d’això res de res…
Los responsables del CAT i la resta de responsables no han fet los deures. Des de les institucions de Catalunya, com passa amb les espanyoles, tampoc s’està fent ni el mínim indispensable per retornar-li al Delta de l’Ebre 1,5 milions de tones anuals de sediments, que és lo mínim necessari per mantindre’s. Lo 99% dels sediments continuen quedant retinguts als embassaments: prenen la nostra terra, la nostra terra està presa.
Al desembre de 2015 ho vam denunciar al blog de la campanya pels sediments: “Mentres lo Delta agonitza, s’emporten los sediments de la planta del CAT (de l’Ampolla) a Castelló”. Ho vam fer citant una notícia publicada al Diari de Tarragona:
Sediments de la planta del CAT
Un dels interessants estudis inclosos en el Life + AdmiClim aborda una mesura d’adaptació al canvi climàtic, la injecció de sediments a la xarxa hidràulica del delta de l’Ebre per combatre la subsidència. L‘estudi planteja una prova pilot, que podria posar-se en marxa a partir de 2018, un cop finalitzat el projecte: l’aportació de sediments de la planta potabilitzadora del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) de l’Ampolla a la xarxa de reg del delta de l’Ebre. El projecte planteja una proposta de reinjecció permanent de sediments procedents de la planta, d’entre 2.000 i 3.000 tones anuals, «un granet» davant les necessitats de sediments del Delta, va admetre ahir el doctor Albert Rovira. Sediments, precisà, que ara es traslladen a Castelló. L’equip elabora un model hidrodinàmic que sigui viable per a la prova pilot però també per al transport dels sediments -en aquest cas en valors de milions de tones- de l’embassament de Riba-roja d’Ebre. Ibáñez insistí que és una solució viable tècnicament però no disposa de l‘acord polític”. FONT: Diari de Tarragona.
Lo projecte Life Ebro Admiclim va acabar i estos estudis i estes propostes no s’han implementat. Lo que veiem és que tots los esforços institucionals de la Taula del Delta (ajuntaments i regants) i del govern català s’estan dirigint a actuar al litoral. Mentrestant los experts em dinàmica litoral, de la UPC i de la resta d’universitats més potents del món, alerten que cal recuperar el flux sedimentari dels rius que és el que ha d’alimentar les platges. En canvi, molts ajuntaments catalans i espanyols només se miren lo melic i demanen que els draguen sorra de dins del mar per posar-la a les seues platges. Senyors: no hi ha diners per estar contínuament dragant sorra del mar per tot lo litoral. Lo desenvolupament sostenible consisteix en tornar a les dinàmiques naturals.
Arribats al 2025: on fan cap los sediments de la planta del CAT? Tot continua igual. Opacitat i falta de responsabilitat. Estem ben lluny d’assolir los famosos Objectius de Desenvolupament Sostenible internacionals
Amb el canvi de govern a Catalunya, Joan Alginet va deixar el càrrec de president del CAT al novembre de 2024 presentant una carta de renúncia a la conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica perquè el seu relleu s’estava retardant mig any. Quina ha estat la principal obra de govern dels tres anys d’Alginet al CAT? Muntar un gran Parc d’energia solar amb Endesa? La mateixa Endesa que gestiona els embassaments de l’Ebre atenent només a maximitzar beneficis mentre els embassaments se van omplint de sediments. Crida l’atenció com lo govern català se posa d’acord en Endesa per a produir energia però no per a gestionar sediments… Mentrestant les ajudes a particulars per fer autoproducció d’energia són ínfimes i estan embolicades en una burocràcia ineficient. Senyor Alginet, si “les regles del joc són les que són”, com vostè diu, quin és lo paper del president del CAT? Si volia fer una cosa diferent a la que va fer, i no li deixaven, perquè no va plegar abans? Perquè tenia un bon sou? Li falta dignitat política.
On anirem a parar? Quina serà la gran obra de l’actual direcció del CAT? Fer més parcs solars amb Endesa a canvi de 10 anys d’explotació del parc i de comprar-los tota l’energia restant?
A Marc Brunet (PSC), actual president del CAT i regidor de La Ràpita, li desitjo molta més implicació i responsabilitat que tots los seus predecessors de tots los colors polítics. Si no és així, aquí estarem per seguir denunciant lo despropòsit institucional en lo qual estem immersos.