Quim Melchor, editor i un dels impulsors del projecte, parla de la llavor de la revista, dels participants i de les temàtiques que s’hi podran trobar
El primer número de la revista semestral d’arts i lletres ‘Solstici’ sortirà el 22 de juny. Després de mig any durant el qual els escriptors que hi participen han pogut desenvolupar la idea, la temàtica i la redacció de cada article, la publicació se podrà adquirir en diverses llibreries de les Terres de l’Ebre i en altres punts de Catalunya. Així ho explica Quim Melchor Lleixà, editor i un dels impulsors de ‘Solstici’, que afirma que la revista té la base aquí baix, a les comarques del sud, però que s’hi pot participar des de qualsevol part del país.
La idea la van covar el propi Quim Melchor Lleixà (edició), Laura Blanca Estellés (disseny i maquetació) i Àlex Moreno Mulet (redacció), en una trobada entre amics a Barcelona. Melchor s’havia interessat per la figura de Vergés i va pensar que seria una bona idea intentar recuperar la tradició de revistes a Tortosa i a l’Ebre en general, que anys enrere havia sigut prolífica. Per materialitzar esta pensada, va posar-se en contacte amb gent que coneixia o que intuïa que tindria alguna cosa a dir amb la voluntat de donar-los un espai. La premisa de la convocatòria era que, si tenies algun tema al cap que t’obsessionés i requeria temps per pensar-lo i desenvolupar-lo, ‘Solstici’ era el teu lloc. En el primer número hi participaran Lloles Raventós García-Amorena, Júlia Albacar Cordero, Àlex Moreno Mulet, Irene Montagut, Judith Paredes Martí, Carmesina Pons Tena, Laura Valls Ingla i Quim Melchor Lleixà, amb temàtiques diverses, però amb un tema que ressona de fons: la memòria. Tot i que no se tracta d’un monogràfic i la publicació no té títol ni subtítol, Melchor creu que és el fil conductor que pot unir tots els articles, que abarquen el cinema, la música, la literatura o la gastronomia. Totes les peces estan presentades amb un llenguatge divulgatiu, que aprope als lectors els temes dels participants des d’una vessant amable i educativa, dixant de banda el llenguatge acadèmic: “Si la comunicació falla, la intenció de ‘Solstici’ s’ha perdut”.
L’equip també posa de manifest la importància del producte físic, és a dir, de la revista com a objecte. “El que és important són els textos, que van acompanyats d’il·lustracions originals. Hem evitat dins del possible caure en la línia de tots aquests dissenys barrocs, amb massa imatges i fulls plens de colors que lluiten per a captar l’atenció dels ulls de qui l’està llegint. Volem claredat, blanc sobre negre, de lletres i il·lustracions que conviuen en un mateix espai, harmònicament”. La portada i les il·lustracions estan fetes per Esther Carbonell Arquer. De la correcció dels textos se n’ha encarregat Meritxell Membrive Añó.
El preu de la revista serà de sis euros i cada article (en la primera n’hi haurà set) tindrà una extensió d’unes cinc pàgines.
1 comentari
Em sembla molt intressant