El Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs prepara la 30a edició de la Passió, marcada per un reconeixement del món rural com a única alternativa per al desenvolupament sostenible. Només hi ha programades dues representacions, que tenen lloc el Dijous Sant a les 21:30h i el Dissabte Sant a les 17:00h. La versió nocturna està il·luminada amb foc natural, tant amb llànties d’oli com amb fogueres, i és més intimista. Un cop acabada la representació té lloc el concert aPassionats pel Vi, un espai amb músics emergents maridat amb bunyols de vent. La versió diürna ofereix l’oportunitat d’explorar els encantadors racons del centre històric mitjançant les activitats complementàries que s’organitzen, com el mercat d’artesania o la defilada d’armats infantils.
Un dels trets més característics de la Passió de Vilalba és l’adaptació del diàleg al moment actual, tot modificant part dels textos en les escenes de l’Últim Sopar i el Judici. Este fet li aporta una gran càrrega social i fa que sigue una passió viva. A més, destaca el paper de les dones més enllà de personatges secundaris. A la Passió de Vilalba apareixen paritat d’apòstols i apostolesses, però a més a més són les dones que expliquen la història des de la primera escena fins al peu de la creu, aportant la seva pròpia visió i no com a dones de, filles de o mares de.
L’altre tret identificador és que es representa a l’aire lliure, sense barreres entre el actors i actrius i el públic assistent. Amb això es busca un contacte directe amb l’espectador des de la primera escena, fent-lo partícip en tot moment i fent-li no només veure una obra de teatre, sinó oferint-los l’oportunitat de viure-la en primera persona.



Tast integral del territori, l’Oli i el Vi de la Passió
Per tal d’integrar la Passió al territori, des del Patronat de la Passió és va crear el projecte del Vi de la Passió. Des de fa 18 anys s’elabora un vi a l’antiga, a símil del de l’època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesús a l’últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra de Gràcia, visitable durant els dies de representació.
Per lligar encara més la Passió al territori, el Dissabte Sant al matí té lloc un tast comentat amb la participació de diferents vins dels cellers locals que formen part de la D.O. Terra Alta (Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Celler Unió/Covilalba, Vins de Mesies, Bielsa Ruano i Bernaví) i l’Escola Agrària de Gandesa. A més, durant el tast s’obren les àmfores amb el Vi de la Passió i es tasta per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans.