Este cap de setmana se celebra la XXVII Fira de la Terrissa després de dos anys d’aturada per la pandèmia
Cada municipi ebrenc té les seues tradicions. Els costums i necessitats de cada territori feien que els pobles s’haguessen d’organitzar per aconseguir estris o productes de primera necessitat. Això passava amb la terrissa a La Galera, un material que permetia crear tot tipus d’utensilis que feien la vida més fàcil: càntirs, plats, teules, testos… A principis del segle XVIII, esta població del Montsià va viure una època d’esplendor, amb diversos obradors que van seguir oberts fins als anys 60, quan l’aparició del plàstic i altres materials que requerien d’una producció menys elaborada van fer baixar la producció d’elements fets a partir de la terrissa. Tot i que va ser un fet que va afectar a diverses zones del país, La Galera va viure el tancament de la majoria dels obradors, a excepció de la Terrisseria J. Cortiella, únic negoci d’este tipus que encara aguanta al poble i al conjunt de la comarca.
Agafant este tret característic, el municipi va voler impulsar la tradició, donant-li un paper central per a la promoció del poble, i també per dignificar la faena artesana de tots aquells que havien contribuït en l’art de la terrisa de La Galera. Així se va impulsar la Fira de la Terrissa, per poder seguir divulgant l’ofici de terrisser. En esta tasca hi juga un paper important el Museu Terracota, situat als baixos de l’Ajuntament i amb espais dedicats als artistes del poble i a exposicions temporals. El proper cap de setmana, en motiu de la tornada de la fira, ja sense restriccions pandèmiques, a la Sala 1 se podrà visitar una mostra en homenatge als terrissers del poble, on se pot descobrir la història de l’ofici a la zona i el procés creatiu i artístic necessari per arribar a crear una peça. A la Sala 2 s’hi podrà veure ‘L’espai imaginat’, de Teresa Aparicio, disponible fins al 5 de juny, un conjunt de formes esfèriques de diversos materials que vol fer reflexionar sobre la bellesa del que ens envolta, que sovint passa desapercebut. Segons Olga Ralda, responsable de Terracota, “aquí, natros hi estem tot l’any. La fira és una molt bona oportunitat perquè la gent ens conegue i ens visite, i també per a que sàpigue de la tasca dels artesans, donar-los el valor que mereixen”.
Pel que fa a la fira, esta primavera arriba a la seua vint-i-setena edició. Com cada any, l’esdeveniment coincidix amb l’1 de maig. És una fira única a la demarcació de Tarragona, que vol posar en valor la terrissa i la ceràmica, així com impulsar diverses activitats al poble durant els dies que dure. Des de l’organització, però, també se vol arribar a la vessant humana de l’artesania, establint lligams i retrobant valors com l’autenticitat de les peces o la tradició del treball amb les mans. Tot i que se recupera la normalitat, encara no és possible tornar a l’espai dedicat a un país estranger, encara que diversos artistes d’altres racons del món sí que se desplaçaran fins a La Galera a títol personal. També se podrà descobrir la relació de Castella i Lleó, la comunitat autònoma convidada, amb la terrissa: com la treballen, per a què, quina relació hi tenen…
Tot i la paràlisi al sector que han comportar els dos últims anys de restriccions, l’organització se mostra optimista i esperen recuperar el nivell d’afluència i parades d’abans de la covid-19. Conscients que la situació dels visitants i la dels artistes ha canviat, confien que La Galera torne a omplir-se de gent encuriosida per la seua tradició. Consulta aquí la programació completa.