TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Les dones de l’arròs

Susana Castells ve de treballar, de l’empresa familiar. Se posa de seguida dins l’aigua, envoltada de brots verds preparats per a la sega. Això sí, com enguany han plantat una mica tard, segurament seran les últimes del Delta en començar el procés de recollida. Ella i una dotzena de dones més s’han agrupat per tal de reivindicar les arrossaires, invisibilitzades durant dècades. Ara s’han unit per arrendar tres parcel·les d’arrossars, situats a la vora dels Ullals de Baltasar, i començar una marca ebrenca cultivada exclusivament per dones.

L’artista, comissari i gestor cultural Jaume Vidal Arasa els va proposar esta unió. En un treball de final de màster va veure la oportunitat de reunir estes dones per engrescar-les a començar un projecte. Susana explica que no sap ben bé com va anar la cosa, però Vidal les va convèncer que el que feien era art. I elles se van posar mans a l’obra. Van sembrar de seguida i ja pensen en què faran quan puguen recollir l’arròs. Volen marcar la diferència i anar per lliure, trencar amb el que oferixen altres productors d’aquí.

El seu serà un arròs basmati aromàtic. Van creure que sortir al mercat amb un producte especial seria trencador. A més, els brots d’este tipus d’arròs són menys alts que altres varietats i aguanten millor l’embat del vent del Delta. Susana vigila que no hi hagin indicis de malaltia a les arrels. Les observa i explica que el color blanc és senyal de salut i bon creixement.

Les arrossaires esperen poder vendre el que recullin esta mateixa temporada. Castells explica que s’han de reunir per mirar de decidir com s’agrupen, si munten una cooperativa, quins aspectes legals han de tenir en compte… Volen estar preparades per quan el seu basmati surte al mercat. Encara no saben com s’ho faran amb el packaging i el disseny, ni si han decidit si d’esta part més comercial també se n’encarregaran professionals dones. Són conscients que tenen molts detalls per resoldre però, com Susana transmet, estan il·lusionades i amb ganes d’explicar com senten elles la vida i la faena al camp. Això sí, el seu arròs ja té nom: ‘Essència‘.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects